Geoană: Există riscul ca România să se transforme într-un "Small Brother"

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a pledat, joi, la Craiova, pentru o dezbatere publică pe tema legii privind reţinerea datelor generate de furnizorii de comunicaţii, arătând că există riscul ca România să se transforme într-un "Small Brother", o variantă a "BIg Brother"-ului din America.

23 afișări
Imaginea articolului Geoană: Există riscul ca România să se transforme într-un "Small Brother"

Geoană: Există riscul ca România să se transforme într-un "Small Brother"

Geoană a declarat, într-o conferinţă de presă, că este "preocupat" ca echilibrul între dreptul statului de a se apăra şi dreptul cetăţenilor la viaţă privată să nu fi fost "rupt" prin intrarea în vigoare a Legii 298/2008, privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice.

"Sunt preocupat de faptul că între echilibrul statului de a se proteja şi a ne proteja împotriva riscurilor de terorism sau crimă organizată internă sau internaţională nu cumva drepturile cetăţeneşti, dreptul la corespondenţă, dreptul la viaţă privată, dreptul la a nu fi ascultat fără temei în ţara ta, să nu fie cumva rupt", a declarat Mircea Geoană.

El a susţinut că doreşte ca pe tema acestei legi să aibă loc o dezbatere publică între societatea civilă şi factorii de decizie.

"Pledez pentru o dezbatere publică şi invit organizaţiile neguvernamentale şi parlamentarii români, indiferent de partid să vedem dacă avem astfel de legi, care reprezintă în mod cert o povară pentru sentimentul de libertate pe care toţi vrem să-l exercităm neîngrădit, dacă nu cumva trebuie să venim cu o legislaţie mai dură în contrapondere, cu întărirea elementului de verificare şi penalizare drastică a celor care cred că se pot juca cu legea în România", a mai spus Mircea Geoană.

Liderul social-democrat a mai spus că raporturile dintre libertatea persoanei şi stat s-au dezechilibrat, România riscând să se transforme într-un "Small Brother".

"Nu vreau să fac acuze şi să trimit săgeţi de natură politică, însă eu pot să vă spun azi că am un sentiment că s-au dezechilibrat raporturile între libertăţile individuale şi dreptul statului de a verifica mediul informaţional românesc. De acea cred că, indiferent de ce a spus Săftoiu, indiferent de telefoanele pe care le-au dat unii şi alţii, trebuie să verificăm, ca societate, dacă nu cumva suntem în faza în care Big Brother-ul din America se transferă într-un Small Brother din România", a afirmat Geoană.

Citeşte şi:

Reţinerea datelor telecom, în vigoare de miercuri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici