Geoană: Grupurile parlamentare ale PSD vor iniţia procedura de modificare a Constitiţiei

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, joi, că grupurile parlamentare ale PSD vor iniţia procedura de modificare a Constitiţiei, urmând ca anul viitor să fie convocat un forum constituţional care să trateze acest subiect, în afara "modului speculativ" în care Traian Băsescu tratează instituţiile.

18 afișări
Imaginea articolului Geoană: Grupurile parlamentare ale PSD vor iniţia procedura de modificare a Constitiţiei

Geoană: Grupurile parlamentare ale PSD vor iniţia procedura de modificare a Constitiţiei (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

El a precizat că va anunţa o decizie în acest sens în cursul zilei de vineri.

"Eu tratez modificarea Constituţiei cu multă seriozitate. De aceea, voi anunţa mâine (vineri - n.r.) decizia noastră ca grupurile parlamentare PSD să iniţieze procedura de modificare a Constituţiei", a declarat Geoană, răspunzând unei întrebări referitoare la intenţia lui Traian Băsescu de a mai convoca un referendum pentru eliminarea imunităţilor.

Geoană a spus că anul viitor va fi convocat un forum constituţional care să trateze problema modificării Constituţiei, fără "patimi politice" şi în afara modului "speculativ" în care actualul şef de stat abordează instituţiile fundamentale ale statului.

"Anul viitor vom convoca şi voi iniţia un forum constituţional, pentru că atunci când vorbim despre Constituţia Republicii noastre va trebui să avem o dezbatere serioasă cu cei mai buni specialişti, aşezată, în afara acestei patimi electorale pe care o traversăm şi în afara acestui mod extrem de speculativ în care domnul Băsescu se joacă cu instituţiile fundamentale ale statului", a spus Geoană.

El a arătat că a vorbit la Constanţa, anul trecut, despre problema imunităţii, punctul său de vedere pe acest subiect fiind cunoscut.

Geoană a mai spus că referendumul recent aprobat pe tema reducerii numărului de parlamentari şi a introducerii Parlamentului unicameral trebuie să îşi găsescă neîntârziat reflectarea într-o procedură de declanşare a modificării Constituţiei.

"Dacă umblăm la Constituţie, haideţi să vedem ce formă de republică şi ce fel de model de societate vrem pentru România. Şi după ce decidem şi votăm, haideţi să lăsăm acea formă de Constituţie să funcţioneze măcar o generaţie şi să nu ne mai jucăm cu Constituţia după chipul şi asemănarea unui preşedinte care în mod inevitabil este trecător", a conchis Geoană.

Biroul Electoral Central a dat publicităţii, joi, rezultatele finale ale referendumului, conform cărora 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici