Geoană, în Biroul Permanent al Senatului, către PDL: Iar faceţi alianţă cu PSD? Sârbu: Din acea alianţă aţi rezultat preşedinte

Cererea PSD de înlocuire a preşedintelui Senatului, care nu a ajuns la vot în Biroul Permanent, a prilejuit însă un schimb de replici între Mircea Geoană şi Ilie Sârbu, după ce în discuţie a fost invocată alianţa PDL-PSD, Sârbu spunându-i lui Geoană că din acea alianţă a "rezultat preşedinte".

990 afișări
Imaginea articolului Geoană, în Biroul Permanent al Senatului, către PDL: Iar faceţi alianţă cu PSD? Sârbu: Din acea alianţă aţi rezultat preşedinte

Mircea Geoană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ilie Sârbu a înaintat Biroului Permanent cererea prezentată anterior în plen privind înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăţean. "Biroul Permanent (al PSD - n.r.) m-a mandatat să o aduc, aşa cum aţi solicitat, aţi spus în plen că trebuie", a precizat Sârbu, conform stenogramei şedinţei de luni a Biroului Permanent al Senatului.

"Vreau să vă informez cu privire la solicitarea liderului Grupului parlamentar al PSD că, în conformitate cu art. 39 al Regulamentului Senatului, calitatea de membru al Biroului permanent, preşedinte, vicepreşedinţi, chestori, secretari încetează înainte de expirarea mandatului. Pentru preşedintele Senatului Constituţia prevede, ca regulă, un mandat continuu de 4 ani, un mandat complet; în câteva situaţii expres indicate: pierderea calităţii de senator - nu este cazul, demisie - nu este cazul sau revocare - ceea ce, se pare, încă nu este cazul", a spus Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a adăugat că în continuare consideră că formula de propunere a unei înlocuiri fără să se treacă prin etapele premergătoare "obligatorii, regulamentare şi constituţionale" nu este posibilă, iar propunerea anexată cererii, o hotărâre a Senatului de numire a unui nou preşedinte al Senatului prin decret, nu poate fi făcută decât după vacantarea oficială a postului de preşedinte şi intrarea într-o procedură de vot în plenul Senatului.

"Nu există altă posibilitate decât vacantarea poziţiei în condiţiile expres exprimate de Regulament, de lege şi de Constituţie şi de vot în plenul Senatului, unde, evident, pot fi invocate argumente legate de Decizia nr. 601, în care Grupul parlamentar al PSD sau alte grupuri parlamentare îşi vor susţine cauza. Deci, din punctul meu de vedere, această solicitare nu poate fi pusă în dezbaterea Biroului Permanent, pentru că nu îndeplineşte condiţiile regulamentare, legale şi constituţionale", a menţionat Geoană.

Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a afirmat că documentul este o reluare a temei din plen, fără noutăţi, şi că "trimiterile sunt aceleaşi, omisiunile de trimitere la ceea ce trebuie din Regulament sunt cam aceleaşi".

"Se cere înlocuirea preşedintelui Geoană cu posibilul preşedinte Corlăţean. Faţă de această cerere eu fac următoarea declaraţie şi ofertă: dacă este vorba de una dintre posibilităţile prevăzute de Regulament şi care au fost citate adineauri - şi mă refer la revocare, că la demisie n-avem cum să ajutăm, dar dacă este vorba de revocare atunci… (...) Avem toată disponibilitatea să ajutăm. Putem, într-o jumătate de oră, să venim cu semnăturile necesare, pe care să le punem peste ale celor de la PSD şi putem, după aceea, să continuăm…", a spus Rădulescu.

"Iar faceţi alianţă cu PSD-ul?", a intervenit Mircea Geoană.

Ilie Sârbu a răspuns acestei intervenţii a lui Geoană. "Aţi blamat alianţa cu PDL-ul. Vă amintesc că din acea alianţă aţi rezultat preşedinte", a spus Sârbu.

"Nu, nu, nu, dânsul a spus că suprapune semnăturile", a arătat Geoană.

Ilie Sârbu a continuat: "E bine să nu uitaţi că aveţi acum o perioadă mai grea şi eu vă înţeleg, memoria vă mai poate juca diverse feste".

Geoană a ţinut să adauge că nu uită "nici artizanii acelei alianţe".

"Ştim şi că recunoştinţa este o floare rară, dar, mă rog, în România ne-am obişnuit cu lucrurile acestea", a mai spus Ilie Sârbu, Geoană replicând: "Ştim şi asta. Aici, într-adevăr, aveţi dreptate".

Mircea Geoană le-a spus celorlalţi membri ai Biroului Permanent că, în condiţiile în care cerinţele regulamentare nu sunt întrunite, "o chestiune neregulamentară nu poate să facă obiectul unui vot sau a unei decizii a Biroului permanent sau a plenului".

"Intrăm în zona de revocare, de demisie sau de încetare a mandatului de senator - orice e posibil în România aceasta zglobie -, atunci, evident, vom intra în procedura obişnuită", a menţionat el.

PSD a depus luni o cerere scrisă la Biroul Permanent al Senatului pentru "înlocuirea" lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al acestui for legislativ. PSD solicită înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean în funcţia de preşedinte al Senatului.

Săptămâna trecută, PSD a solicitat în plenul Senatului introducerea unui asemenea punct pe ordinea de zi a şedinţei. Solicitarea PSD nu a fost supusă votului atunci în plen, iar în final şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum, astfel că nu s-a luat nicio decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici