Geoană: Ne-am bucurat poate puţin prea mult, dar am făcut-o cu sinceritate

Liderul PSD Mircea Geoană a afirmat, într-un interviu acordat ziarului "Gândul", că s-a bucurat "poate puţin prea mult" în seara alegerilor, dar a făcut-o cu sinceritate şi nu regretă că a lăsat "puţin frâu liber" sentimentelor sale, menţionând că era convins că a câştigat competiţia electorală.

28 afișări
Imaginea articolului Geoană: Ne-am bucurat poate puţin prea mult, dar am făcut-o cu sinceritate

Geoană: Ne-am bucurat poate puţin prea mult, dar am făcut-o cu sinceritate (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Întrebat despre momentul din 6 decembrie, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, când a "ţopăit" pe scenă, Geoană a spus că "trebuie să te gândeşti la un om ca la un om, că, până la urmă, înainte de a fi lideri suntem oameni".

"Te bucuri foarte mult în clipa în care ai o diferenţă de două sau trei puncte într-un exit-poll, care se dovedise a fi farmacie cu două săptămâni înainte, în vederea acurateţii, nu poţi decât să te bucuri. Că ne-am bucurat poate puţin prea mult, dar am făcut-o cu sinceritate şi nu regret că am lăsat puţin frâu liber sentimentelor mele, chiar dacă a fost un moment de mare bucurie pentru mine şi pentru familia mea, şi pentru colegii mei", a continuat el.

Întrebat despre reacţia familiei, după evoluţia rezultatului, liderul social-democrat a menţionat că aceasta a fost întotdeauna de afecţiune şi sprijin. "Ăsta este marele avantaj, că suntem într-o zonă de mare afecţiune şi de mare confort. (...) Vestea un pic mai proastă a luat-o prin surprindere pe Mihaela, ca şi pe copii. Copiii dormeau, nu i-am ţinut treji (...) În cele din urmă, sunt absolut convins că totul va ieşi la suprafaţă ca untdelemnul. (...) Asta a fost concluzia noastră şi, ca dovadă, că suntem extrem de uniţi", a adăugat el în interviul acordat ziarului "Gândul".

Solicitat să precizeze în ce moment şi-a dat seama că diferenţa dintre el şi Traian Băsescu era mai mică decât în exit-poll-uri, Geoană a spus că, spre dimineaţă, şi social-democraţilor le-a ieşit o diferenţă mai mică.

"Pe măsură ce am început să centralizăm numărătoarea, spre dimineaţă - ceea ce anunţa domnul Videanu de acolo a fost efectiv o dovadă clară că au apelat la structuri şi metode de informare care nu sunt ale unui partid politic. Niciun partid nu are o astfel de maşinărie care să afle în timp real prin sms, hai să fim serioşi. Noi facem acelaşi lucru", a adăugat el.

Întrebat în ce moment s-a gândit că, de fapt, ar fi putut pierde alegerile în noaptea aceea, liderul PSD a răspuns că spre dimineaţă, când au început să apară suficient de multe elemente cu privire la o diferenţă mai mică decât le ieşise social-democraţilor la numărătoare.

"Dar, în acelaşi timp, în noaptea respectivă, şi în dimineaţa respectivă, au început să ne vină şi elemente legate de aceste suspiciuni de fraudare. Şi pe măsură ce am analizat mai multe, ne-am dat seama, şi am primit şi de la Curtea Constituţională că sunt elemente mai mult decât valide cu privire la o fraudare fără precedent. Vă dau un exemplu din ceea ce am reuşit noi să vedem, practic nu exista pagină de declaraţie specială în care să nu fie un CNP fals. Asta este dimensiunea fraudării. Şi de asta, a face lumină complet este cel mai bun lucru pentru România", a continuat el.

Mircea Geoană a mai spus că nu a avut niciun fel de îndoială în ziua alegerilor că nu va câştiga aceste alegeri.

"Eram absolut convins că le vom câştiga. E adevărat că ne apăruseră cu o noapte înainte semnale din partea oamenilor noştri din teritoriu cu privire la un asalt cu bani, cu produse cu mită electorală, fără precedent, chiar lideri din organizaţii foarte puternice din PSD ne-au spus că «n-am văzut în viaţa noastră ce s-a întâmplat, ca în noaptea respectivă». Cu bani puşi în căsuţa poştală, cu oameni care ofereau peste noapte produse, bani şi propagandă negativă. Un pic de îngrijorare am simţit cu o noapte înainte de alegeri, în momentul în care mi-au spus «domnule preşedinte, n-am văzut în viaţa noastră un astfel de dezmăţ de bani şi resurse aruncate într-o campanie electorală». Ca şi cum ar fi fost un buget nelimitat pentru campania lui Băsescu", a susţinut el.

Întrebat despre modul în care a lucrat staff-ul său, fiind totuşi în marja de eroare a exit-poll-urilor, Geoană a răspuns: "Asta ne-a ieşit şi nouă ca elemente şi indicii din teritoriu că alegerile sunt câştigate de către noi. Şi, ca dovadă, bucuria a fost sinceră şi legitimă, pentru că altfel, eu eram primul care aş fi stat un pic mai ponderat, dacă nu eram convins că am câştigat aceste alegeri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici