Geoană, nemulţumit de procentul scăderii preţului la gaze

PSD consideră că scăderea cu doar 3% a preţului la gaze naturale este prea puţin, în condiţiile în care s-a înregistrat o diminuare cu circa 60% a preţului pe plan internaţional, şi solicită audierea directorului ANRE la Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor.

17 afișări
Imaginea articolului Geoană, nemulţumit de procentul scăderii preţului la gaze

Geoană, nemulţumit de procentul scăderii preţului la gaze (Imagine: Mediafax Foto)

"Am decis ca la nivelul Comisiei pentru Industrii din Cameră să fie invitat directorul ANRE. Considerăm că reducerea doar cu 3% a preţului la gaze naturale de a 1 Mai este un gest mult prea limitat faţă de scăderea dramatică a preţului la gaze naturale pe plan internaţional", a declarat, marţi, liderul PSD, Mircea Geoană, după şedinţa BPN.

El a precizat că în cadrul Comisiei de Industrii din Cameră directorul ANRE trebuie să discuţe cu parlamentarii şi despre modul în care ţările din regiune au procedat în situaţii similare.

"În Bulgaria s-a redus preţul cu 5,7%. În Ungaria se reduce preţul. În alte ţări se reduce cu 7-8%. Credem că doar 3% este prea puţin faţă de o scădere cu aproape 60% a preţului pe plan internaţional a gazelor naturale", a spus Geoană.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a cerut distribuitorilor şi furnizorilor de gaze, la sfârşitul săptămânii trecute, să găsească soluţii prin care consumatorii să beneficieze în viitorul apropiat de reducerea preţurilor.

ANRE a cerut acest lucru după ce premierul Emil Boc i-a comunicat preşedintelui Agenţiei, Petru Lificiu, într-o şedinţă a Guvernului de săptămâna trecută, că nu consideră corect ca preţurile gazelor să fie menţinute pentru acoperirea pierderilor distribuitorilor.

Lificiu declarase anterior chemării sale la Guvern că preţurile gazelor ar putea fi scăzute cu până la 3% la 1 aprilie, dar ANRE a decis să le menţină pentru a permite distribuitorilor să îşi recupereze o serie de pierderi înregistrate în 2008. El a mai spus atunci că preţurile ar putea să scădă în toamnă.

În urma discuţiei cu Boc, ANRE a reanalizat situaţia preţurilor gazelor, iar Lificiu i-a transmis premierului că preţurile la gazele naturale vor scădea cu 3% la 1 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici