Geoană: Nu suntem un partid într-un concurs de frumuseţe între potenţialii candidaţi la Preşedinţie

Senatorul PSD Mircea Geoană spune că în partid nu este "un concurs de frumuseţe între potenţialii candidaţi" la funcţia de preşedinte al României, reprezentantul formaţiunii în cursa prezidenţială urmând să fie desemnat după 25 mai, cu "calm, cu raţiune şi extrem de colegial".

201 afișări
Imaginea articolului Geoană: Nu suntem un partid într-un concurs de frumuseţe între potenţialii candidaţi la Preşedinţie

Geoană: Nu suntem un partid într-un concurs de frumuseţe între potenţialii candidaţi la Preşedinţie (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că "ar fi nenatural" ca PSD să nu aibă candidat la prezidenţiale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu pot decât să mă bucur că, pe măsură ce ne vindecăm după rana lăsată de părăsirea corabiei de către domnul Antonescu, colegii şi colegele mele se îndreaptă către soluţia naturală ca PSD, cel mai mare partid al României, să aibă candidat propriu la prezidenţiale. Eu asta susţin, am spus-o de ani, o spun şi acum şi mă bucur că şi Victor Ponta şi colegii din partid se îndreapătă spre această soluţie absolut firească. Ar fi nenatural ca PSD să nu aibă candidat şi ar fi şi riscant pentru un eventual candidat susţinut de noi şi care ar avea dificultăţi chiar să intre în turul doi", a spus el.

Potrivit lui Geoană, în 2009, "candidatul PSD a obţinut 99 la sută din voturile PSD, adică trei milioane de voturi".

"Este o condiţie minimă obligatorie. Evident, în turul doi, trebuie să găsim cea mai bună formulă pentru a putea să obţinem două milioane de voturi în plus. În 2009, candidatul PSD a obţinut 5,2 milioane de voturi, ceea ce face ca, între turul unu şi turul doi, să fie nevoie de convingerea unui public mult mai larg decât publicul propriu de partid. Condiţia minimă obligatorie este ca PSD să aibă candidat propriu. Candidatul PSD are prima şansă să câştige alegerile prezidenţiale din România", a spus senatorul.

Întrebat dacă la fel de "natural" ar fi ca liderul PSD să fie candidatul la funcţia de preşedinte, Mircea Geoană a răspuns: "E o cutumă în partid, ceva nescris, iar Victor Ponta e un lider tânăr. După 25 mai va lua o decizie, vom lua o decizie şi, într-un congres al partidului, vom alege formula cea mai bună. Dacă asta îşi va dori, partidul îl va susţine. Dacă va dori să continue ca prim-ministru, va trebui să ne gândim la alte soluţii. (…)".

"E o decizie personală a primului ministru. Dacă se va sfătui cu noi toţi, evident, vom încerca să-i dăm cel mai bun sfat. Scopul nostru este să putem să câştigăm alegerile prezidenţiale pentru că orice altă formă în afara unui candidat al nostru înseamnă, de fapt, reinventarea regimului Băsescu. Toţi se duc către formarea unui bloc, a unui conglomerat pe zona de dreapta sau pseudo-dreapta, ceea ce înseamnă negocierea cu Traian Băsescu. Un candidat din zona respectivă, oricum s-ar numi acela, înseamnă continuarea regimului Băsescu, un lucru care nu este bun pentru ţară. De ajuns. Zece ani e mult prea mult şi avem obligaţia să dăm României un început nou, după 25 de ani de reformă mai mult sau mai puţin convingătoare şi după zece ani de regim Băsescu într-o lume care se schimbă, într-o regiune extrem de volatilă şi de intensă, avem obligaţia să dăm României un nou început şi o şansă la a se dezvolta. Deci, după 25 mai, va fi o decizie a domnului Ponta şi a partidului, pe care o vom respecta cu toţii", a adăugat el.

Întrebat cum ar reacţiona dacă partidul i-ar cere să candideze din nou la funcţia de preşedinte, Geoană a răspuns: "Mie nu-mi place să mă autopropun, dar domnul Ponta a făcut o enumerare de potenţiali candidaţi. A spus-o dânsul - şi nu am cum să nu fiu de acord cu preşedintele partidului - că în PSD sunt doi potenţiali candidaţi, domnia sa şi cu mine. Vom decide după 25 mai, vedem ce se întâmplă şi la celelalte partide, va fi o undă de şoc şi la PNL şi pe la PDL. Vom vedea. Luăm o decizie cu toţii cu calm, cu raţiune şi extrem de colegial. Noi nu suntem un partid într-un concurs de frumuseţe între potenţialii candidaţi. Suntem un partid prea serios, prea matur şi prea mare ca să cădem în astfel de tentaţii facile. Vom lua o decizie cu toţii după 25 mai, cum a spus domnul Ponta", a conchis Geoană.

În calitate de înalt reprezentant al premierului pentru promovarea proiectelor economice strategice, senatorul Mircea Geoană a participat, vineri, la Bistriţa, la o şedinţă a Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor, alături de ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, primari, şefi de instituţii. La această şedinţă s-a discutat despre modificările ce vor fi aduse Legii pajiştilor.

Parlamentarii au venit la Bistriţa la invitaţia Asociaţiei pentru protecţia mediului şi prezervarea resurselor de apă Pro Someş, înfiinţată acum zece ani şi din care fac parte 23 de comune şi trei oraşe (Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi).

Parlamentarii, dar şi Mircea Geoană, au plecat ulterior la plantat de arbuşti ornamentali în parcul din Sângeorz-Băi. Ei mai au în program o vizită la o microhidrocentrală de la Şanţ, pe platforma societăţii Silvania International de la Lunca Ilvei şi la pepiniera Ocolului Silvic Lunca Ilvei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici