Geoană va cere prezenţa observatorilor străini la alegerile prezidenţiale

Preşedintele Partidului Social-Democrat (PSD), Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu presa străină, că va cere prezenţa observatorilor străini la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie din România.

24 afișări
Imaginea articolului Geoană va cere prezenţa observatorilor străini la alegerile prezidenţiale

Geoană va cere prezenţa observatorilor străini la alegerile prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto)

Foarte neîncrezător în potenţialul său adversar, preşedintele Traian Băsescu, Geoană a declarat că va cere prezenţa observatorilor pentru cele două tururi de scrutin la alegerile prezidenţiale. "Vom cere tututor să fie acolo, ONG-uri, observatori europeni, OSCE".

El a declarat totodată că România îşi va respecta angajamentele asumate în faţa Europei şi a FMI, în pofida destrămării coaliţiei şi a "slăbiciunii" Guvernului actual, care va fi "totuşi schimbat în decembrie".

"Trebuie să le dăm asigurări partenerilor noştri internaţionali: chiar dacă acest Guvern este foarte slab, ne vom respecta calea trasată. În orice caz, toată lumea ştie că acest Guvern va fi înlocuit în decembrie", a declarat candidatul social-democrat (PSD) la preşedinţia României, într-o întâlnire cu jurnaliştii străini.

Miniştrii PSD au demisionat în bloc joi, pentru a protesta faţă de revocarea unuia dintre ei, lăsând democrat-liberalii (PDL), cu care formau o coaliţie din decembrie 2008, singuri într-un Guvern minoritar.

Această criză are loc cu mai puţin de două luni înainte de alegerile din 22 noiembrie, în timp ce România este în recesiune gravă, cu o contracţie a economiei estimată la 8,5 la sută în 2009.

Deşi aflat în opoziţie în prezent, Geoană a precizat că partidul său susţine "tot ceea ce este în programul naţional" încheiat de România în martie pentru a obţine un împrumut de 20 de miliarde de euro negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană. Bucureştiul trebuie în principal să îşi reformeze sistemul de pensii.

El l-a acuzat din nou pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că a generat criza în cadrul manevrelor sale pentru obţinerea unui al doilea mandat şi a susţinut că este cel mai bun candidat pentru a continua reformele necesare în România şi pentru a redresa economia.

"Putem să iniţiem mai multe reforme într-un mod mai acceptabil din punct de vedere social, mai puţin abraziv", a insistat el.

Întrebat în legătură cu nemulţumirea românilor faţă de oamenii politici, pe care îi consideră adeseori preocupaţi doar de interesul personal sau de partid, Geoană a recunoscut că "toată lumea este de condamnat" pentru "scăderea dramatică a ratei de participare la alegeri".

Absenteismul a atins 72,29 la sută în alegerile europene din iunie.

"Băsescu poartă cea mai mare responsabilitate pentru că este perceput ca o personalitate conflictuală dar şi noi suntem responsabili de acest lucru. Eu nu sunt Sfânta Maria, iar Băsescu diavolul", a adăugat el.

PSD se aşteaptă la o rată de participare între 40 şi 50 la sută la alegerile prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici