Geoană: Vâna fascistoidă şi cea comunistă nu au dispărut din România

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, cu ocazia comemorării în această Cameră a victimelor Holocaustului, că vâna fascistoidă şi cea comunistă nu au dispărut din România şi că ele se reciclează şi sunt la fel de periculoase pentru stabilitate.

212 afișări
Imaginea articolului Geoană: Vâna fascistoidă şi cea comunistă nu au dispărut din România

Geoană: Vâna fascistoidă şi cea comunistă nu au dispărut din România (Imagine: Bogdan Stamatin / MediafaxFoto)

"Ele se reciclează şi sunt la fel de periculoase pentru stabilitatea nostră mai ales într-un context de ţară aflată într-o anume cumpănă, slăbită, sărăcită, cu instituţii şubrezite", a spus senatorul, adăugând că acesta este, de fapt, mesajul care trebuie să plece de sub cupola Senatului României.

Potrivit afirmaţiilor sale, în România demonii trecutului nu au dispărut, Geoană arătând că atunci când sunt scandări rasiste pe un stadion este, de fapt, o invitaţie pentru repetarea momentelor greşite din trecut.

El a criticat patul că, în prezent, politicieni tineri reîmpachetează ideologii care au condus la drame în trecut.

"Suntem datori să spunem că riscul repetării, poate în alte forme, a tragediilor trecutului european şi românesc este aici", a menţionat parlamentarul, care a mai spus că priveşte "cu un sentiment de pericol" către viitorul apropiat.

"Nu am crezut în urmă cu douăzeci de ani, nu credeam în urmă cu câţiva ani că riscul de război şi instabilitate la nivel internaţional va fi astăzi va fi atât de intens ca şi în anii premergători celui de-al doilea război mondial. Nu puteam să anticipăm că în totă zona limitrofă Europei, din Orientul Mijlociu în inima Asiei Centrale, din Afganistan până în Caucaz, din Siria în Irak, din nordul Africii către Israel, să existe, în acelaşi timp, atâtea focare de conflict şi potenţial de destabilizare", a spus el.

Potrivit lui Mircea Geoană, există ţări care în prezent vorbesc despre "Holocaust nuclear" la adresa statului Israel, există "un risc de radicalism islamic cu accente de militarism antisemit".

"Există în acest moment un risc pentru pacea şi stabilitatea noastră cum n-a mai fost din vremea care a condus la cea de-a doua mare conflagraţie care a distrus Europa şi a creat această cumplită noapte a holocaustului", a preciat parlamentarul, adăugând că Europa nu este la adăpost de trezirea "vechilor demoni".

"Mă doare să văd că vechi şi noi minorităţi în Europa sunt astăzi pe post de ţap ispaşitor. Mă doare să văd naţiuni civilizate şi prospere cum alungă, nedemocratic şi antieuropean cetăţeni români pentru că sunt de etnie romă sau de orice altă formă de minoritate", a declarat preşedintele Comisiei pentru politică externă.

Acesta a calificat, pe de altă parte, drept anti-european, obtuz şi contraproductiv faptul că un minister de Externe "dintr-o mare capitală europeană", a recomandat ca o staţie de metrou "dintr-o metropolă şi fostă capitală imperială" să nu poarte numele capitalei României doar pentru că România face parte dintr-un alt bloc şi alianţă politico-militară.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat în plenul Senatului că momentul Holocaustului este "cea mai neagră filă din istoria umanităţii" ce a lăsat urme adânci şi "nu trebuie niciodată uitate".

"Holocaustul a devenit o bornă de referinţă, pentru istoria umanităţii în general, pentru că din acel moment cu toţii am fost atât vinovaţi cât şi victime", a susţinut senatorul PSD.

Şova a ţinut să precizeze că statul comunist a şters din cărţile de istorie episodul Holocaustului, refuzând astfel mai multor generaţii, printre care se numără şi cea a lui, cunoaşterea acestui capitol întunecat din trecut.

El a precizat că, în calitate de senator, va face face demersuri pentru înăsprirea legislaţiei în materia antisemitismului şi care să asigure şi studierea în şcoli şi universităţi a istoriei legate de holocaustul românesc.

Printre senatorii care au luat cuvântul în plenul Senatului s-au mai numărat liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, senatorul PNL Varujan Vosganian, senatorul UDMR György Frunda, senatorul PDL Radu F. Alexandru şi senatorul progresist Laurenţiu Chirvăsuţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici