George Maior, propus ambasador în Iordania, Andrei Muraru în SUA, iar Emil Hurezeanu în Austria

George Maior este propus pentru a fi numit ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei, consilierul prezidenţial Andrei Muraru în Statele Unite ale Americii, iar Emil Hurezeanu în Austria, potrivit propunerilor înaintate de MAE Parlamentului.

3099 afișări
Imaginea articolului George Maior, propus ambasador în Iordania, Andrei Muraru în SUA, iar Emil Hurezeanu în Austria

BREAKING NEWS George Maior, propus ambasador în Iordania, Andrei Muraru în SUA, iar Emil Hurezeanu în Austria

Ministerul Afacerilor Externe a transmis la joi, către Comisiile pentru Politică Externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările şi practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere, în perioada următoare, a unui număr de 26 de candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, în urma aprobării numirii acestora de către preşedintele Klaus Iohannis.

„Pentru cei 26 de candidaţi a fost demarată deja procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961. Acest demers face parte din procesul de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, iniţiat în conformitate cu practicile şi prevederile instituţionale, în rândul şefilor de misiuni care au îndeplinit sau au depăşit mandatul uzual de 4 ani în exercitarea funcţiei de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că în cadrul acestui proces, în urma aprobării preşedintelui Klaus Iohannis, au fost publicate, la 22 februarie a.c., decretele de rechemare a 23 de ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari ai României, care urmează să îşi încheie misiunea în termen de 90 de zile de la această dată, şi au fost înaintate, corelativ, 26 de propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea era vacantă.

„În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări şi respectiv de numiri sunt aprobate de către Preşedintele României, fiind iniţiate de către Ministerul Afacerilor Externe şi avizate de către Prim-ministrul României. Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Preşedintele României semnează decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare. Printre criteriile avute în vedere de către conducerea MAE pentru propunerile de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României au fost urmărite profesionalismul şi compatibilitatea între spaţiul în care ar urma să se desfăşoare mandatul şi profilul persoanei propuse. În ceea ce priveşte parcursul profesional, au fost avute în vedere persoane cu competenţele, pregătirea şi abilităţile necesare pentru a performa în această calitate, pentru a apăra interesele României şi ale cetăţenilor săi, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a României peste hotare şi, implicit, la o imagine mai bună a ţării noastre în relaţia cu partenerii săi externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe”, menţionează comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, dintre numirile de ambasadori, mai mult de jumătate (53,8%), adică 14 persoane, vor ocupa pentru prima oară funcţia de ambasador. Din punct de vedere statistic este vorba despre 8 femei (candidaţii propuşi pentru Germania, Luxemburg, Cuba, Africa de Sud, Brazilia, Filipine, Tunisia, Kazahstan – astfel, o treime dintre numiri sunt femei, circa 30,7%) şi 18 bărbaţi.

„Conducerea MAE are o preocupare constantă pentru numirea de femei în funcţii de conducere în Serviciul Exterior şi în Centrală (unde peste 50% din poziţiile de conducere sunt ocupate de femei). În ceea ce priveşte media de vârstă a persoanelor propuse, pentru diplomaţii numiţi în această funcţie pentru prima oară aceasta este de circa 51 de ani, în timp ce media de vârstă generală a numirilor este de 54 de ani, aspect care reflectă atât promovarea diplomaţilor cu experienţă vastă, care au ocupat anterior posturi şi poziţii relevante atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior, în alte instituţii centrale din România şi în organizaţii internaţionale, cât şi diplomaţi tineri sau cu experienţă care au atins pragul de maturitate profesională din domeniul diplomatic care îi recomandă pentru această poziţie şi care vor ocupa pentru prima oară poziţia de ambasador”, potrivit comunicatului de presă..

Lista completă cu persoanele propuse pentru a ocupa o funcţie de ambasador:

1. Republica Federală Germania - Adriana-Loreta Stănescu

2. Republica Austria - Emilian-Horaţiu Hurezeanu

3. Confederaţia Elveţiană - Bogdan Mazuru

4. Republica Polonă - Theodor-Cosmin Onisii

5. Republica Slovacă - Călin Fabian

6. Vatican - Lilian Zamfiroiu

7. Regatul Norvegiei - Marius Cristian Bădescu

8. Marele Ducat al Luxemburgului - Alexandrina-Livia Rusu

9. Irlanda - Laurenţiu-Mihai Ştefan

10. Republica Azerbaidjan - Vasile Soare

11. Japonia - Ovidiu Dranga

12. Republica Algeriană Democratică - Gruia Otiliu Jacotă

13. Regatul Haşemit al Iordaniei - George Cristian Maior

14. Irak - Radu Octavian Dobre

15. Statul Kuwait - Mugurel-Ioan Stănescu

16. Republica Kenya - Dragoş Viorel Radu Ţigău

17. Republica Cuba - Theodora Magdalena Mircea

18. Africa de Sud - Monica Cecilia-Sitaru

19. Republica Chile - Floricel Paul Mocanu

20. Republica Federativă a Braziliei - Monica-Mihaela Ştirbu

21. Republica Filipine – Răduţa-Dana Matache

22. Republica Tunisiană - Elena Şerbănescu

23. Republica Coreea - Cezar Armeanu

24. Kazahstan - Mădălina Lupu

25. Republica Estonia - Călin Stoica

26. Statele Unite ale Americii - Dan-Andrei Muraru

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
maior,
ambasador,
muraru

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici