Gheorghe Ştefan, fost primar al Piatra-Neamţ, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul cu Vasile Blaga

Fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care fostul co-preşedinte PNL Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, potrivit DNA.

4568 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Ştefan, fost primar al Piatra-Neamţ, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul cu Vasile Blaga

Gheorghe Ştefan a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul cu Vasile Blaga (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

"În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2009 – 2012, inculpatul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.În aceeaşi perioadă, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT", arată DNA într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

"În paralel, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 28 noiembrie 2016 – comunicat nr. 1466/VIII/3 din 28 noiembrie 2016), care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord", potrivit sursei citate.

Potrivit DNA, Gheorghe Ştefan a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare şi interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât şi pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor.

Procurorii au pus sechestru asupra mai multor imobile ce aparţin lui Gheorghe Ştefan.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, şi fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-ar fi folosit de firme care aveau comportament de tip fantomă pentru a scoate bani din două companii naţionale pentru partid.

"Reprezentanţii firmelor implicate în circuitul expus – respectiv martorii: (...) de la S.C. (...)SRL, (...) de la S.C. (...)SRL, (...)de la S.C. (...)SRL şi (...)de la S.C. (...)SRL au descris modalitatea în care, în perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestări servicii fictive încheiate cu beneficiarul S.C. (...) SRL Bucureşti, la sediul 11 căreia se deplasau pentru semnarea lor şi întocmirea altor documente justificative, au încasat în conturile deţinute sumele virate de cea din urmă, pe care le-au ridicat în numerar, prezentând – la rândul lor –băncii borderouri fictive de achiziţii cereale şi fier vechi de la persoane fizice. (...) Societăţile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (...)SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăţilor efectuate de aceasta în conturile deţinute, în principal, la (...) şi au acceptat realizarea acestor operaţiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei şi 1.500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menţionate – (...), care a beneficiat şi el de un comision de 2% din acestea, (...)", se arată în rechizitoriul prin care Vasile Blaga a fost trimis în judecată.

Procurorii vorbesc în rechizitoriul de trimitere în judecată a fostului copreşedinte PNL de firme cu comportament de tip ,,fantomă”.

"În perioada 2011 –2012, în calitate de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al (...), ŞTEFAN GHEORGHE a pretins -pentru sine şi pentru respectiva formaţiune politică - de la reprezentantul S.C.(...) S.R.L. Bucureşti –BERDILĂ HORAŢIU BRUNO, un procent cuprins între 10-25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta cu C.N. (...) S.A. Bucureşti şi S.C. (...) S.A. Bucureşti în urma derulării unor proceduri de achiziţie publică organizate de aceste companii naţionale pentru achiziţia de servicii şi produse IT, în schimbul căruia a promis şi chiar şi-a exercitat influenţa cu acceptul secretarului general al partidului –BLAGA VASILE -asupra conducerii instituţiilor publice menţionate –în vederea atribuirii preferenţiale a contractelor, primind efectiv suma totală de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la BLAGA VASILE, sumă transferată de S.C.(...)S.R.L. Bucureşti în conturile unor societăţi cu comportament de tip ,,fantomă” (S.C. (...)SRL, S.C. (...)SRL, S.C. (...)SRL şi S.C. (...) SRL –toate cu sediul în Bucureşti) controlate de persoanele lor de încredere -în urma încheierii unor contractede prestări servicii fictive cu acesteaşi ulterior retrasă în numerar", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în anul 2009 în formaţiunea politică aflată la guvernare a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

Vasile Blaga, senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Ploieşti în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauza urmând să fie soluţionată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

DNA îl cercetează pe politician sub control judiciar pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În aceeaşi cauză sunt anchetaţi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici