Gorghiu, despre comasarea alegerilor propusă în programul de guvernare a Cabinetului Cioloş: Un obiectiv pe care şi-l poate fixa un Parlament nou, legitim

Alina Gorghiu a declarat, luni, cu privire la comasarea alegerilor prevăzută în programul premierului desemnat, că acesta este unul dintre obiectivele pe care un Parlament nou constituit şi legitim şi-l poate fixa, adăugând că este nevoie de girul majorităţii pentru revizuirea Constituţiei.

765 afișări
Imaginea articolului Gorghiu, despre comasarea alegerilor propusă în programul de guvernare a Cabinetului Cioloş: Un obiectiv pe care şi-l poate fixa un Parlament nou, legitim

Gorghiu, despre comasarea alegerilor propusă în programul de guvernare a Cabinetului Cioloş: Un obiectiv pe care şi-l poate fixa un Parlament nou, legitim (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Modificare Constituţiei nu se poate face decât cu un nou Legislativ. Noi am zis că este unul dintre obiectivele pe care un Parlament nou, legitim şi le poate fixa. O Constituţie nu prevede doar modificare unui articol sau al altuia, prevede totuşi girul unei majorităţi şi eu aş spera că putem agrea în unanimitate anumite modifcări instituţionale de amploare", a răspuns copreşedintele PNL Alina Gorghiu, întrebată cum priveşte obiectivul asumat de premierul desemnat de a comasa alegerile locale şi de o perioadă de cinci ani pentru exercitarea tuturor mandatelor.

Alina Gorgiu a mai afirmat, în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, că "un nou Parlament (..) poate reprezenta începutul unui nou proces de modificare, regândire, ajustare a prevederilor constituţionale".

Copreşedintele PNL a mai spus că ideea comasării alegerilor îi preocupă "cam toţi liderii de partide politice parlamentare", adâugând că în caz contrar în fiecare an sau din doi în doi ani vom avea alegeri electorale.

„(...) în fiecare an sau din doi în doi ani mai avem câte o alegere că vorbim de europarlamentare, de locale şi parlamentare, că vorbim peste patru ani de prezidenţiale, o mai fi şi un referendum. De fiecare dată, noi în loc să asigurăm o stabilitate socială să asigurăm un mediu economic care să nu fie influenţat permanent de alegeri ne pierdem energiile şi resursele", a apreciat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a mai declarat că a discutat cu Dacian Cioloş şi despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că liberalii vor acorda o atenţie sportită acestui subiect.

Potrivit copreşedintelui PNL anularea efectelor Ordonanţei 55 care a permis migrarea aleşilor locali şi revenirea la alegerile în două tururi pot influenţa în bine procesul electoral din România.

"Trebuie ca acea catastrofă de Ordonanţă făcută special de PSD în momentul acela pentru a câştiga alegerile să fie anulată şi trebuie ca primarii şi aleşii locali să îşi piardă mandatul. A doua propunere pe care o vom discuta cu Cabinetul Cioloş şi cu ceilalţi este alegerea în două tururi de scrutin pentru că vorbim despre nevoia de legitimare a alesului", a explicat Gorghiu.

Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.

Pe de altă parte, Comisia de la veneţia şi Curtea Constiuţională au stabilit că legile electorale nu pot fi modificate decât cu cel puţin un an înaintea scrutinului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici