Gorghiu (PNL): Comunicatul USD pe Constituţie ar fi corect "dacă nu ar fi prematur şi uşor infantil"

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, susţine că USD emite comunicate de presă în mod "prematur şi uşor infantil" pe subiectul modificării legii fundamentale, fără a avea grup parlamentar şi folosind "truisme pe bandă rulantă".

38 afișări
Imaginea articolului Gorghiu (PNL): Comunicatul USD pe Constituţie ar fi corect "dacă nu ar fi prematur şi uşor infantil"

Alina Gorghiu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Gorghiu a reacţionat la un comunicat de presă transmis de PSD în numele Uniunii Social Democrate, prin care sunt date asigurări că reprezentanţii USD în comisia de revizuire vor pune de acord proiectul de modificare al legii fundamentale cu decizia Curţii Constituţionale.

"Deşi nu există grup parlamentar USD (întrucât am înţeles că avem de-a face doar cu o alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare), iată că un comunicat ne precizează că «reprezentanţii USD în comisia parlamentara de revizuire vor susţine şi vor vota în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fi indicate de judecătorii Curţii». Ar fi corect pe fond comunicatul acesta, dacă nu ar fi prematur şi uşor infantil. Augustin Zegrean s-a exprimat la modul general - că sunt articole care trebuie rescrise, modificate etc., dar nu le-a enumerat şi nici n-a precizat care sunt acele modificări. În fine, de dragul de a da comunicate în numele USD, ne mai şi grăbim şi folosim ca materie primă truisme pe bandă rulantă", susţine Gorghiu într-o postare pe blog.

Uniunea Social Democrată (USD) a precizat, sâmbătă, că reprezentanţii săi în comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei vor vota în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fi indicate de judecătorii Curţii Constituţionale.

"Având în vedere declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale a României, domnul Augustin Zegrean, privind problemele de constituţionalitate ale proiectului de lege pentru revizuirea Constituţiei, Uniunea Social Democrată precizează că reprezentanţii săi în comisia parlamentară de revizuire vor susţine şi vor vota în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fi indicate de judecătorii Curţii", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.

USD consideră că "este esenţial ca proiectul de revizuire a legii fundamentale să întrunească, înainte de votul final din Parlament, toate condiţiile şi standardele pe care Curtea Constituţională sau Comisia de la Veneţia le formulează".

"În acest fel, se poate obţine un larg consens politic şi social, necesar adoptării unui document de o asemenea importanţă", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, sâmbătă, că judecătorii CC au analizat propunerea de revizuire a Constituţiei până la articolul 102, el precizând că sunt în jur de 10 articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152 din legea fundamentală.

"Până aici (la articolul 102 - n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale", a spus Zegrean.

Articolul 152 al Constituţiei, referitor la "limitele revizuirii", stabileşte, la alineatul 2, că "nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora".

Întrebat câte articole au fost găsite neconstituţionale, preşedintele CC a răspuns: "Nu le-am numărat. Cred că sunt vreo zece. Pot să fie zece sau mai puţine, undeva pe acolo".

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai arătat că au fost articole analizate pentru care judecătorii Curţii au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor şi de înlocuire a unor expresii din texte.

"Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme atât cu Constituţia şi limitele prevăzute de Constituţie, cât şi cu principiile dreptului constituţional, principiile statului de drept", a precizat Zegrean.

Judecătorii CC au încheiat duminică dezbaterile asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, urmând să fie redactată minuta care va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici