Gorghiu: Să ne gândim la scăderea vârstei de vot, dar nu ca să îndulcim UNPR să renunţe a susţine PSD

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că trebuie gândită scăderea vârstei de vot astfel încât tinerii de 16 ani, dacă "muncesc, plătesc taxe, se căsătoresc", să aibă şi drept de vot, precizând însă că nu susţine ideea "pentru a îndulci poziţia UNPR-ului ca să renunţe la susţinerea PSD-ului".

284 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Să ne gândim la scăderea vârstei de vot, dar nu ca să îndulcim UNPR să renunţe a susţine PSD

Gorghiu: Să ne gândim la scăderea vârstei de vot, dar nu ca să îndulcim UNPR să renunţe a susţine PSD (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Alina Gorghiu a fost întrebată, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, dacă PNL susţine propunerea UNPR de scădere a vârstei de drept de vot la 16 ani.

"Eu chiar cred că este nevoie în România să ne gândim să scădem această vârstă de vot, poate nu la 16, putem chiar la 17 ani. Este o discuţie care se face în alte state europene, există un raport foarte interesant al Adunării Parlamentarilor pe lângă Consiliul Europei care agreează scăderea şi încurajează scăderea vârstei de vot. Şi, dacă la noi tinerii la 16 ani muncesc, plătesc taxe, se căsătoresc, de ce nu ar putea să aibă şi acest drept de vot? Mi-e teamă însă că PSD-ul s-ar opune la o asemenea modificare tocmai pentru că ştiţi că atunci când nu e electoratul tău îl pedepseşti - ca şi în diaspora, pentru că oamenii din diaspora au avut o anumită opţiune politică, alta decât Victor Ponta, la alegerile prezidenţiale -, acum este sfidat şi ignorat. Chiar o să discut în comisia noastră de unificare această idee, să văd ce reacţii vom obţine", a afirmat Gorghiu.

Ea a adăugat, răspunzând unei alte întrebări, că acest lucru nu înseamnă că este de acord cu propunerea de scădere a vârstei de vot ca să determine UNPR să renunţe la susţinerea PSD.

"Dacă cumva sugeraţi că aş putea fi de acord cu o propunere pentru a îndulci poziţia UNPR-ului ca să renunţe la susţinerea PSD-ului, vă înşelaţi. Tocmai spuneam că, acum doi ani, în Comisia de revizuire a Constituţiei, PNL a avut această propunere. Nu am rediscutat-o pentru că ştiţi foarte bine că lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei sunt blocate de PSD. Şi oricum vă mărturisesc că nu m-aş mai aşeza la masă cu unul care nu e în stare să respecte Constituţia, să nu organizeze alegeri, să nu îngrădească dreptul de vot şi multe alte cele", a afirmat Gorghiu.

Ea a spus că liberalii sunt dispuşi să renunţe la "paternitatea" unui proiect, chiar şi în favoarea lui Victor Ponta.

"(...) dacă cineva are o idee bună în Romania, putem să o susţinem fără emoţie, cum de altfel l-am rugat pe Victor Ponta să o facă, dacă simte nevoia să ia un proiect al nostru, chiar dacă e semnat de noi, şi a făcut-o în ultima vreme cu vreo patru proiecte, simte nevoia să şi le asume, îl rog frumos să şi le asume. Renunţăm la paternitatea ideii, la semnături, pe mine mă interesează să văd că lucrurile bune se întâmplă", a susţinut Gorghiu.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu au participat, vineri şi sâmbătă, la mai multe întâlniri cu membrii organizaţiilor PNL din judeţul Galaţi.

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, declarat, în 2 decembrie, că formaţiunea sa îşi propune să reintroducă în dezbaterea parlamentară proiectele legislative privind taxarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici