Gorghiu: Suspendarea, demers serios. Tăriceanu a mai vehiculat ideea, dar nu a finalizat. E şah la PSD

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că suspendarea preşedintelui este un demers serios, că aşteaptă un act real de la Călin Popescu Tăriceanu, care a mai vehiculat ideea "dar nu a finalizat", că este "un şah la PSD" şi că ea ar pune la motivele suspendării şi numirea procurorilor.

256 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Suspendarea, demers serios. Tăriceanu a mai vehiculat ideea, dar nu a finalizat. E şah la PSD

Gorghiu: Suspendarea, demers serios. Tăriceanu a mai vehiculat ideea, dar nu a finalizat. E şah la PSD (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebată, sâmbătă, la reuniunea ACL de la Braşov, cum vede demersul anunţat de Călin Popescu Tăriceanu pentru o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Gorghiu a răspuns: "Procedura întotdeauna e posibilă, pentru că este o procedură constituţională prin care Parlamentul, în mod legitim, prin intermediul referendumului, poate să suspende un preşedinte care a încălcat în mod grav Constituţia. Asta e teoria. De la teorie la practică s-a dovedit de două ori că este o foarte mare diferenţă. Eu aştept cu foarte mare interes să văd un document real, pentru că toată lumea poate să spună că pe data de 1 februarie sau 7 martie sau 20 aprilie, face o propunere. Eu aştept să văd în concret, pentru că domnul Tăriceanu nu o singură dată a vehiculat ideea suspendării, ci de mai multe ori, dar n-a finalizat şi nu a venit cu nicio propunere în Parlament".

Ea a susţinut că "este o lovitură de teatru, un şah pe care îl dă PSD", care, prin vocea liderilor partidului, au susţinut că nu s-a discutat despre o suspendare. "Decizia politică a ACL se va putea lua exclusiv atunci când avem pe ce să o luăm, pe poveşti în spaţiul public nu putem să o luăm", a mai spus Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că în solicitarea lui Tăriceanu sunt introduse "tuşe groase politice", dar trebuie să mai existe şi argumente juridice. "Eu, de exemplu, aş introduce în această cerere de suspendare, dacă s-ar ajunge la acest moment şi dacă decizia ACL ar fi în sensul completării unei cereri, aş introduce de exemplu «pactul de coabitare», care nu există la nivel constituţional. Nu ai un pact de coabitare care să presupună diverse lucruri netransparente între preşedinte şi premier. Sau aş introduce, de exemplu, ca încălcare gravă a Constituţiei, numirea procurorilor de către preşedinte şi premier prin acord. Din punctul meu de vedere asta este în mod clar o încălcare gravă a Constituţiei", a mai spus Gorghiu.

Totodată, ea a afirmat că suspendarea preşedintelui este o temă "atât de serioasă"şi electoratul a fost "atât de dezamăgit" de ineficienţa demersului din 2012, încât această temă este riscantă şi poate fi folosită în scop electoral şi pentru a amăgi electoratul.

Preşedintele Senatului, liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu, propune iniţierea procedurii de suspendare şi demitere a preşedintelui Băsescu, el avansând şi un calendar, vizând suspendare în preajma datei de 23 septembrie şi referendum de demitere în 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidenţialelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici