Goţiu: Acordul USR cu PNL a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului

Senatorul USR Mihai Goţiu îl întreabă pe Ludovic Orban dacă a citit acordul între USR şi PNL pe care l-a semnat, în contextul în care partidele nu au fost consultate când a fost propusă şi acceptată de CE Adina Vălean pentru funcţia de comisar european pe Transporturi.

333 afișări
Imaginea articolului Goţiu: Acordul USR cu PNL a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului

Goţiu: Acordul USR cu PNL a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului

„Domnule Orban, aţi citit ce aţi semnat? Cât de mult contează cuvântul şi semnătura d-voastră? M-au întrebat, deja, mai mulţi prieteni, dacă USR a fost consultat de Guvernul Orban, cu privire la propunerea pentru funcţia de comisar european. Aşa cum scrie, în acordul politic semnat de preşedintele PNL: «Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă şi integră, nominalizată în urma consultării partidelor şi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului»”, a scris Mihai Goţiu, miercuri, pe Facebook.

Senatorul USR a adăugat că prieteni de ai săi îl întreabă în legătură cu onoarea lui Ludovic Orban şi trecutul Adinei Vălean, care a găzduit la Parlamentul European un eveniment care „făcea apologia cianurilor”.

„Răspunsul este fără echivoc: nu! Acordul a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului PNL. Iar întrebările prietenilor mei nu au legătură doar cu onoarea şi cuvântul d-lui Orban, ci şi cu trecutul d-nei Adina Vălean. Pentru că cei care au luptat (şi luptă) pentru Roşia Montană n-au uitat momentul din ianuarie 2010, când d-na Vălean, a găzduit, la Parlamentul European, un eveniment care făcea apologia cianurilor. Şi n-au uitat că, în mai 2010, acelaşi Parlament European, a votat cu o largă majoritate, una dintre cele mai importante rezoluţii în domeniul mediului - de interzicere a utilizării cianurilor în minerit. Unele ţări europene au transpus rezoluţia în legislaţia internă, dar nu şi România, unde proiectele de lege anti-cianură sunt blocate în Camera Deputaţilor”, a explicat Goţiu.

Acesta a mai spus e interesant de aflat ce a făcut Adina Vălean în Comisia pentru mediu a PE cu privire la transformare în directivă europeană a rezoluţiei-anticianuri, căreia s-au opus companiile miniere, în frunte cu Gold Corporation.

„Încercările de a convinge Comisia Europeană să transpună rezoluţia anti-cianuri într-o directivă europeană s-au lovit de lobby-ul companiilor miniere, în frunte cu Gold Corporation, cea care pretinde acum să-i plătim 4,4 miliarde de dolari pentru că n-a primit liber să dinamiteze şi să cianureze munţii, pădurile, apele şi patrimoniul cultural excepţional de la Roşia Montană. Şi ar fi fost dreptul tuturor celor care luptă pentru Roşia Montană, să ştie ce a făcut d-na Adina Vălean, în calitate de preşedinte al Comisiei ENVI (Comisia pentru Mediu) din PE, pentru transformarea în directivă a rezoluţiei anti-cianuri. Cu atât mai mult cu cât prin acelaşi acord semnat de PNL cu USR, pentru susţinerea Guvernului, cei de la PNL şi-au asumat să reia procedurile pentru înscrierea Roşiei Montane în UNESCO”, a mai afrmat Goţiu.

Senatorul USR îl întreabă pe Ludovic Orban ce să le răspundă celor care îl întreabă „sunteţi un om de cuvânt, care îşi respectă promisiunile publice şi acordurile semnate?Era chiar aşa de greu să nu copiaţi, după nici două zile de la învestire, apucăturile celor de la PSD? Ori, consideraţi, că d-na Vălean n-ar fi ştiu ce să răspundă?”.

Preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean pentru a prelua funcţia de comisar european pentru Transporturi, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al echipei de tranziţie a Executivului UE.

Ludovic Orban a declarat că decizia de a trimite propunerile pentru funcţia de comisar european a fost luată "sub imperiul urgenţei", România fiind printre ultimele ţări fără un comsiar european. Premierul a mai subliniat că nu consideră că a încălcat înţelegerea cu USR.

Premierul a afirmat că, în conformitate cu prevederile legale, va trimite către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului solicitarea de a organiza audieri în comisiile de specialitate pentru comisarul european.

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că persoana nominalizată de România pentru funcţia de comisar european va fi audiată în Comisia de Transporturi a Parlamentului European în şedinţa din 14 noiembrie.

 

Taguri:
goţiu,
comisar,
pnl

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici