Greblă, despre proiectul de OUG pentru modificarea codurilor penale: Observaţiile întemeiate vor fi avute în vedere

Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declarat, luni, că sunt aşteptate observaţiile din sistemul judiciar cu privire la prevederile din proiectul de OUG de modificare a codurilor penale, care vor fi examinate, iar cele întemeiate vor fi avute în vedere atunci când se va adopta o decizie.

210 afișări
Imaginea articolului Greblă, despre proiectul de OUG pentru modificarea codurilor penale: Observaţiile întemeiate vor fi avute în vedere

Greblă, despre proiectul de OUG de modificare a codurilor penale: Observaţiile întemeiate din sistemul judiciar vor fi avute în vedere

„Au fost transmise sistemului judiciar tocmai pentru a-şi exprima opinia. E vorba doar de acele texte care au fost examinate de CCR şi au fost declarate constituţionale. Există obligaţia constituţională de a le transpune în legislaţie. Textele din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală trebuie să fie în acord cu prevederile CCR într-un termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR”, a declarat Toni Greblă, la sediul instanţei supreme.

Declaraţiile au fost lansate la sediul ÎCCJ, unde se judecă procesul în apel al lui Toni Greblă. În primă instanţă, Greblă a fost achitat pentru fapte de corupţie.

Secretarul general al Guvernului a mai spus că se va decide cu privire la prevederile din proiectul de ordonanţă după ce reprezentanţii tuturor instituţiilor din sistemul judiciar vor transmite observaţii.

„Aşteptăm observaţii eventuale din tot sistemul judiciar. Apoi le vom examina şi se va decide. Este evident că acele observaţii întemeiate vor fi avute în vedere pentru că acesta este rolul dezbaterii şi a punerii în discuţie a unor acte normative spre a vedea ce se poate legifera şi textele care pot să adune cât mai multe opinii favorabile”, a mai spus Greblă.

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanţei supreme, au declarat penru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia MEDIAFAX, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 2014 pot depune contestaţie în anulare şi dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile.

Toni Greblă, despre protestul magistraţilor: S-a întors lumea cu susul în jos

Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a comentat, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, protestele din ultima perioadă ale magistraţilor şi a precizat că demersul este o dovadă că „lumea s-a întors cu susul în jos”.

„Dacă eu sunt la Înalta Curte şi magistraţii în stradă, înseamnă că s-a întors lumea cu susul în jos”, a răspuns Toni Greblă, întrebat cum vede protestele magistraţilor.

Mai mulţi magistraţi din Bucureşti şi din ţară au participat la proteste faţă de OUG 7, pe care o vor abrogată în totalitate, dar şi faţă de înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

De asemenea, este aşteptat un protest al magistraţilor şi luni seară, în Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici