Grupul Statelor împotriva Corupţiei, organism al Consiliului Europei, cere Senatului un raport cu privire la implementarea recomandărilor din raportul de evaluare

Grupul Statelor împotriva Corupţiei a cerut Senatului un raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor cuprinse în raportul de evaluare, referitoare la principii etice, reguli de conduită şi conflicte de interese sau interzicerea sau restrângerea anumitor activităţi.

379 afișări
Imaginea articolului Grupul Statelor împotriva Corupţiei, organism al Consiliului Europei, cere Senatului un raport cu privire la implementarea recomandărilor din raportul de evaluare

Grupul Statelor împotriva Corupţiei, organism al Consiliului Europei, cere Senatului un raport cu privire la implementarea recomandărilor din raportul de evaluare (Imagine Croitoru Maran / Mediafax Foto)

Conform unei scrisori a Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, în cadrul celei de-a 70-a reuniuni plenare a acestuia, ce a avut loc în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2015, a fost adoptat raportul de evaluare privind România din cadrul rundei a patra de evaluare. Conform acestuia, România are obligaţia de a transmite GRECO, până la data de 30 iunie 2017, un raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor cuprinse în raportul de evaluare.

"Runda a patra de evaluare a GRECO a fost lansată la data de 1 ianuarie 2012 şi are ca temă «Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori». În cadrul acestei runde sunt analizate următoarele aspecte cu privire la persoanele/funcţiile evaluate: principii etice, reguli de conduită şi conflicte de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activităţi, declararea averilor, veniturilor, cheltuielilor şi intereselor, implementarea regulilor aplicabile, conştientizare. În ceea ce priveşte prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, GRECO a analizat prevederile legislaţiei naţionale, prin raportare la următoarele aspecte: transparenţa procesului legislativ, remuneraţia şi beneficiile economice, principii etice şi reguli de conduită, conflictele de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activităţi (prevederile legale ce reglementează regimul cadourilor, incompaibilităţile, activităţile accesorii şi interesele financiare, contractele cu autorităţile statului, restricţii post-angajare, contacte cu terţii, lobby, folosirea abuzivă a informaţiile confidenţiale, folosirea abuzitvă a resurselor publice, declaraţiile de avere, venituri, cheltuieli şi interese, supravegherea conduitei parlamentarilor, măsuri de punere în aplicare a prevederilor legale şi imunitatea, precum şi procesul de formare şi conştientizare", se mai arată în scrisoarea GRECO, trimisă lui Biroului Permanent al Senatului.

În urma constatărilor echipei de evaluare, GRECO a formulat o serie de recomandări cu privire la membrii Parlamentului.

"În acest context, vă adresăm rugămintea de a analiza recomandările formulate de GRECO şi de a ne transmite informaţii cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ şi administrativ de către Senat pentru implementarea acestora. Am aprecia primirea unui răspuns până cel târziu la data de 19 mai 2017. Menţionăm căş o adresă similară a fost transmisă şi Camerei Deputaţilor", se mai arată în documentul GRECO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici