Guşă avertizează că se adresează instanţei, dacă PIN nu se poate înscrie la euroalegeri

Liderul PIN Cozmin Guşă solicită conducerilor partidelor invitate la Guvern pentru consultări privind data euroalegerilor, să ceară Executivului respectarea Legii alegerilor pentru PE, astfel încât PIN să se poată înscrie în cursa electorală, avertizând că în caz contrar se va adresa instanţei.

3 afișări
Imaginea articolului Guşă avertizează că se adresează instanţei, dacă PIN nu se poate înscrie la euroalegeri

Guşă avertizează că se adresează instanţei, dacă PIN nu se poate înscrie la euroalegeri

Potrivit unui comunicat al PIN remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, "solicitarea preşedintelui PIN este justificată prin neretractarea de către Guvern a declaraţiei publice şi neconformă legii", făcută de către ministrul Mihai Voicu, conform căreia "procesul electoral ar fi fost îngheţat prin Ordonanţa de Guvern care amână alegerile europarlamentare programate pentru luna mai 2007, orice partide care ar mai dori să se înscrie în procesul electoral în această toamnă fiind excluse".

Liderul PIN consideră această declaraţie o "aberaţie juridică", afirmând că, potrivit articolelor 8, respectiv 12, din Legea alegerilor pentru PE, Guvernul este obligat să dea o Hotărâre de Guvern, prin care să stabilească data organizării alegerilor europarlamentare, cu cel putin 90 de zile înaintea desfăşurării acestora, prin aceeaşi Hotărâre de Guvern trebuind să fie stabilit şi modelul listei pentru cele 200.000 de semnături de susţinere.

"Această prevedere implică în mod obligatoriu reluarea procesului electoral din faza iniţială, odată cu noua hotărâre", se arată în comunicatul PIN.

De asemenea, PIN precizează că, în conformitate cu legea, înainte cu cel puţin 60 de zile de data alegerilor, partidele sunt obligate să depună lista candidaţilor însoţită de listele cu cele minim 200.000 de semnături de susţinere.

"Această prevedere implică în mod evident, că prıma depunere de semnături de susţinere din primăvara lui 2007 nu s-a făcut conform legii, deoarece nu a însoţit lista candidaţilor partidelor, în consecinţă procesul de depunere de liste cu semnături trebuind să fie reluat de asemenea, după ce partidele îşi vor fi definitivat lista de candidaţi", consideră PIN.

În opinia liderului partidului, "apare evident că declaraţia neconformă legii asumată de către Guvern, este doar o încercare de a conserva valabilitatea listelor cu semnături adunate în pripă de catre unele partide şı ulterior, depuse ilegal, dublată de dorinţa de a elimina din competiţia electorală unele partide care, asemenea PIN, n-au partıcipat la procesul electoral întrerupt în primăvară".

"În acelaşi timp preşedintele PIN avertizează că o complicitate a unor partide cu eventuala decizie ilegală a Guvernului, pe lângă faptul că va fi condamnată public fără echivoc, deschide calea unor atacuri în justiţie, inclusiv din partea PIN, care vor fi de natură să blocheze procesul electoral, punând România în situaţia să fie sancţionată de catre UE din pricina nerespectării Tratatuluı de aderare, care obligă România să organizeze alegeri până la finalul anului 2007", se mai arată în comunicatul PIN.

Un număr de 13 formaţiuni politice şi un independent, Laszlo Tokes, şi-au depus, până la 14 martie, la ora 22.00, la BEC, listele de semnături pentru susţinerea candidaturilor la Parlamentul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici