Guvernele român şi israelian se vor reuni în şedinţă comună pentru proiecte economice

Membrii guvernelor român şi israelian se vor reuni, în luna noiembrie, în şedinţă comună, pentru a discuta proiecte comune în agricultură, energie, infrastructură, apărare, turism, sănătate, mediu şi cultură, a anunţat premierul Emil Boc după întâlnirea cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

207 afișări
Imaginea articolului Guvernele român şi israelian se vor reuni în şedinţă comună pentru proiecte economice

Guvernele român şi israelian se vor reuni în şedinţă comună pentru proiecte economice (imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Am decis să impunem un nivel pragmatic al colaborării şi vom avea o foaie de parcurs a relaţiilor bilaterale", a spus Boc.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la rândul său că doreşte să îi încurajeze pe producătorii români să livreze mai multe bunuri pe piaţa israeliană, precizând că autorităţile din cele două ţări vor să extindă relaţiile economice bilaterale.

"Israel place România, este o relaţie unică pe care vom încerca să o extindem", a spus Netanyahu.

El a arătat că pe piaţa israeliană competiţia între producători este redusă, în principal în agricultură şi industria alimentară, motiv pentru care investitorii români pot derula cu succes afaceri în Israel.

"Dacă aţi fost în Israel în ultimele două săptămîni, aţi observat că aproape toate discuţiile se focusează pe preţul brânzei proaspete. Un motiv pentru care se discută despre aceasta este faptul că nu există suficient de multă competiţie, mai ales în industria alimentară. Există multe probleme şi în special pe agricultură. Voi aveţi multă apă, noi puţină, noi avem mai puţin teren, voi aveţi mai mult, şi este nevoie de mai multă competiţie în domeniul agricol şi al industriei alimentare. Competiţia creează preţuri scăzute şi servicii mai bune, iar România se află doar la două ore de Israel şi ar trebui să încurajăm producătorii români de bunuri şi servicii să vină pe piaţa israeliană", a spus Netanyahu.

Benjamin Netanyahu se află în vizită la Bucureşti, la invitaţia omologului român, aceasta fiind prima vizită a unui şef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani.

Şeful guvernului israelian urmează să aibă o întrevedere şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Jerusalem Post nota, în ediţia din 10 iunie, că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are programate vizite în România şi Bulgaria, în cadrul unei campanii diplomatice împotriva demersurilor de recunoaştere la ONU a unui stat palestinian.

Ulterior, el va vizita şi Polonia şi Ungaria, cele patru ţări foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliaţi ai Israelului în Europa, potrivit sursei citate.

Polonia şi Ungaria se numără printre cele 18 ţări (dintre care şapte membre UE) care au votat alături de Israel în 2009 împotriva rezoluţiei Adunării Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operaţiunea din Gaza, în timp ce România şi Bulgaria s-au abţinut de la vot, alături de alte 13 state membre UE.

Surse diplomatice au afirmat că Israelul încearcă să formeze la ONU o "minoritate critică" de 60 de ţări democratice care să voteze împotriva recunoaşterii statului palestinian, conform aceleiaşi surse.

Votul Adunării Generale ONU privind recunoaşterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici