Guvernul a dat ordonanţă de abrogare a OUG 13, publicată la scurt timp în Monitorul Oficial. Cum arată documentul care pune capăt celei mai controversate ordonanţe

Guvernul a aprobat, duminică, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016, anul trecut fiind modificate Codurile penale tot prin ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2007 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

21051 afișări
Imaginea articolului Guvernul a dat ordonanţă de abrogare a OUG 13, publicată la scurt timp în Monitorul Oficial. Cum arată documentul care pune capăt celei mai controversate ordonanţe

Guvernul a aprobat abrogarea OUG privind Codurile penale - surse

UPDATE 16:19 OUG de abrogare a OUG 13 a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2007 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

Actul normativ a fost publicat la scurt timp după finalizarea şedinţei de Guvern, deşi în mod normal Monitorul Oficial nu lucrează în weekend.

În preambulul actului normativ se arată că OUG 13/2007 a suscitat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, ci şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia.

Executivul mai arată că adoptarea acestei ordoanţe este necesară ''având în vedere faptul că aceste reacţii vin atât din partea instituţiilor sistemului judiciar, CSM, ÎCCJ, Ministerul Public, cât şi din partea multor autorităţi ale statului, preşedintele României, Avocatul Poporului; constatând faptul că actul normativ menţiont a succitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică efectuată în perioada prealabilă adoptării lui, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice care au fost prezente pe întreg teritoriul ţării şi în unele oraşe din străinătate; observând că puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând pe cale de consecinţă o dezbatere mai amplă a soluţiilor în cadrul Parlamentului; constatând că în acest moment pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptării OUG 13/2017 există un pericol real de dezbinare a societăţii în contextul general de neînţelegeri cu consecinţe asupra climatului general de stabilitate a societăţii şi recunoscând şi respectând în egală măsură exercitarea democraţiei în toate formele sale; observând că tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţiile masive menţionate, ceea ce presupune din punct de vedere tehnic o intervenţie expresă asupra textelor din Codul de procedură penală care intraseră deja în vigoare astfel încât acestea să revină la forma avută înainte de adoptarea ordonanţei menţionate, urmând ca ele să se aplice din nou ţinându-se seama de deciziile CCR nr. 586/2016 şi nr.614/2016; apreciind că doar o abrogare expresă şi de urgenţă a textelor, în special cele privind Codul penal intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea românească şi de a permite reinstalarea unui dialog constant şi constructiv; considerând că toate acestea constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată în sensul art. 115 alin. 4 din Constituţia României republicată, din cauza efectelor negative ce ar putea fi generate de o interpretare neunitară a legii, considerăm că o eventuală legiferare pe altă cale decât delegarea legislativă, chiar în procedură de urgenţă, nu ar fi de natură să înlăture de îndată aceste consecinţe negative''.

Articolul 1 al OUG de abrogare prevede că OUG 13/2017 se abrogă, articolul 2 vizează Codul de procedură penală, iar articolul 3 prevede că prezenta ordonanţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Update 16: 06 Guvern: OUG 13, abrogată; stenogramele, declasificate. Iordache va organiza dezbateri publice

''În cadrul şedinţei de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informaţiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului'', se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curţii Constituţionale, Directivele europene, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13.

''Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este...Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală - abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar'', a anunţat el la Palatul Victoria.

El a subliniat însă şi că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României şi este normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în lege.

''Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am - folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal'', a adăugat premierul.

15:14 Guvernul a aprobat, duminică, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016

Decizia a fost luată în şedinţa de urgenţă a Executivului convocată de premierul Sorin Grindeanu.

Abrogarea OUG 13 şi desecretizarea stenogramelor şedinţelor de Guvern de marţi şi din 18 mai 2016, când Cabinetul Cioloş a modificat prin OUG Codurile penale, figurează pe ordinea de zi a şedinţei Executivului care a început la ora 14.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici