Guvernul a aprobat cadrul legal pentru plăţile cuvenite fermierilor

Guvernul a aprobat în şedinţa de luni cadrul legal necesar pentru efectuarea plăţilor către fermieri, a anunţat Ministrul Agriculturii.

275 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat cadrul legal pentru plăţile cuvenite fermierilor

Guvernul a aprobat luni Ordonanţa de Urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării.

Potrivit Ministerului Agriculturii, prin acest act normativ se asigură cadrul financiar general pentru gestionarea asistenţei financiare nerambursabile alocate României din FEADR şi respectiv FEGA, în perioada de programare 2021-2027 pentru care, în bugetul MADR, a fost prevăzută, doar pentru anul 2023, următoarele sume: 10.846.520.000 lei credite de angajament şi 8.850.675.000 lei credite bugetare.

Astfel, a fost stabilit mecanismul de finanţare pentru schemele de sprijin direct şi intervenţiile PS 2021 – 2027 finanţate din FEGA şi FEADR, pentru măsurile de reglementare sau sprijinire a pieţelor agricole. De asemenea, ordonanţa creează cadrul legal pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii - ANT în sectoarele vegetal şi zootehnic, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministerul precizeză că prin acest act normativ se asigură inclusiv cadrul legal pentru plata a peste 1 miliard de euro sub forma avansurilor din campania de plăţi derulată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2023.

De prevederile actului normativ beneficiază doar pe Pilonul I al PS PAC 2021-2027 un număr de circa 800.000 fermieri pentru plata avansului aferent cererilor anului 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici