Guvernul a discutat în ultima şedinţă noi condiţii pentru Cuminţenia Pământului

Guvernul a discutat în ultima şedinţă a Executivului noi condiţii pentru achiziţionarea operei Cuminţenia Pământului, în condiţiile în care a solicitat avocaţilor moştenitorilor operei de artă amânarea datei la care să fie semnat actul de vânzare-cumpărare.

1002 afișări
Imaginea articolului Guvernul a discutat în ultima şedinţă noi condiţii pentru Cuminţenia Pământului

Guvernul a discutat în ultima şedinţă noi condiţii pentru Cuminţenia Pământului (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"O să vă explice Ministerul Culturii care a fost abordarea pe care au propus-o", a declarat joi premierul Dacian Cioloş, întrebat dacă s-a discutat în ultima şedinţă pe marginea unei noi ordonanţe de urgenţă cu privire la achiziţionarea operei Cuminţenia Pământului.

Întrebat cu privire la solicitarea Executivului, adresată avocaţilor moştenitorilor operei de artă, pentru amânarea datei la care să fie semnat contractul de vânzare-cumpărare până pe 20 decembrie, Dacian Cioloş a menţionat că "baza legală e în Parlament acum".

"E ordonanţa de urgenţă care stabilea modul de achiziţionare. Aşteptăm punctul de vedere al Parlamentului pe ordonanţa respectivă", a mai spus Cioloş, omiţând să precizeze la care act normativ se referă.

Anterior, Executivul a mai aprobat două ordonanţe de urgenţă, 10/2016 şi 19/2016, prima referitoare la asigurarea resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, iar a doua pentru extinderea mecanismelor de plată pentru "Cuminţenia Pământului".

După şedinţa Executivului din 12 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu a declarat că a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă, care prevede că diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro, să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

"Cuminţenia Pământului va fi achiziţionată şi va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul din muzeele bucureştene. În cadrul campaniei naţionale „Brâncuşi e al meu”, s-au strâns prin subscripţie publică 1.200.000 de euro până la 30 septembrie, din care peste 800.000 de euro au fost colectaţi doar în ultimele două luni şi jumătate", spunea în octombrie Iolu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici