Guvernul a organizat activităţi premergătoare lansării a două proiecte în acord cu standardele OCDE

  • Guvernul a organizat marţi, la Palatul Victoria, cu prilejul misiunii OCDE la Bucureşti, o serie de activităţi premergătoare lansării a două proiecte în acord cu standardele, recomandările şi expertiza OCDE.
  • Totodată, a fost lansat ”Raportul de evaluare a capacităţii de inovare”.
138 afișări
Imaginea articolului Guvernul a organizat activităţi premergătoare lansării a două proiecte în acord cu standardele OCDE

„Guvernul a organizat marţi, la Palatul Victoria, cu prilejul misiunii OCDE la Bucureşti, o serie de activităţi premergătoare lansării a două proiecte de interes major pentru aparatul guvernamental. Totodată, a fost lansat <Raportul de evaluare a capacităţii de inovare>, după finalizarea evaluării de către Observatorul pentru Inovare în Sectorul Public (OPSI) din cadrul OCDE a nivelului capacităţii de inovare al administraţiei centrale. Cele două proiecte reprezintă o abordare strategică integrată a domeniilor dezvoltării durabile, al guvernării deschise, al digitalizării, integrităţii publice şi inovării sectorului public, menite să conducă atât la consolidarea capacităţii sectorului public de a oferi servicii de calitate şi transparente cetăţenilor, precum şi la elaborarea de politici publice în aceste domenii, în acord cu standardele, recomandările şi expertiza Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD)”, anunţă Executivul.

„Dezvoltarea capacităţii administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a Centrului Guvernului României” este proiect implementat de Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 3,02 milioane euro, oferit de Norvegia în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi creşterea incluziunii romilor”, finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

„Creşterea Transparenţei şi Coordonării Politicilor la Centrul Guvernului în România” - proiect care a primit sprijin tehnic din partea Direcţiei Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene şi a fost finanţat prin Instrumentul de Sprijin Tehnic al Uniunii Europene.

Aceste proiecte au o importanţă deosebită în procesul de aderare la OECD, activităţile derulate în cadrul acestora fiind ulterior continuate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Am convingerea că experienţa şi sprijinul OCDE vor genera un impact pozitiv în activitatea de cercetare, monitorizare şi analiză la centrul Guvernului, asigurând un parteneriat pe termen lung. Implementarea cu succes a proiectelor va conduce la consolidarea capacităţii sectorului public de a oferi servicii de calitate şi transparente cetăţenilor, precum şi la elaborarea de politici publice în acord cu standardele, recomandările şi expertiza OCDE”, a declarat secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

„Aderarea României la OCDE este cel mai important obiectiv de sistematizare şi de transformare a ţării noastre după aderarea la NATO şi la UE. Parcurgerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcţia statelor cu economii consolidate. Analizele experţilor OCDE sugerează că una dintre modalităţile de consolidare a încrederii în actul public de guvernare este îmbunătăţirea calităţilor serviciilor publice. Cu alte cuvinte, avem nevoie ca administraţia să producă rezultate, iar proiectele derulate de Guvern, precum cele discutate azi, contribuie la fundamentarea priorităţilor de guvernanţă publică ale României”, a declarat secretarul de stat în MAE Luca Niculescu, coordonatorul naţional al procesului de aderare a României la OCDE.

”Reforma administraţiei publice este esenţială din perspectiva creşterii nivelului de încredere în actul guvernamental, dar şi pentru a face faţă tuturor provocărilor de la nivel global legate de criza energetică sau inflaţie ridicată. Dorim să ne asigurăm că planul de aderare a României la OCDE este în conformitate cu obiectivele şi suntem pe punctul de a semna memorandumul pentru demararea, cât de curând posibil, a procesului de aderare”, a declarat directorul adjunct al Directoratului pentru Guvernanţă Publică al OCDE, Janos Bertok.

Prin intermediul celor două proiecte, OCDE va acorda României suport în procesul de consolidare a capacităţii centrului său de guvernare şi va oferi îndrumări în stabilirea strategiei şi coordonarea politicilor, inclusiv în domeniul schimbărilor climatice şi consolidării capacităţii Guvernului de a coordona şi de a colabora mai eficient relaţia cu societatea civilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici