Guvernul demis, şedinţă pe ultima sută de metri: Creşterea salariului minim, discutat în primă lectură/ Dăncilă: Orban trebuia să vină cu alte propuneri. Insistă să instaleze o echipă improvizată

Viorica Dăncilă a declarat, luni, la începutul şedinţei de guvern, că Executivul discută în primă lectură creşterea salariului minim începând de anul viitor, susţinând că este ”o măsură justă şi corectă social” şi că există argumente şi un context economic favorabil pentru aplicarea acestei măsuri.

1801 afișări
Imaginea articolului Guvernul demis, şedinţă pe ultima sută de metri: Creşterea salariului minim, discutat în primă lectură/ Dăncilă: Orban trebuia să vină cu alte propuneri. Insistă să instaleze o echipă improvizată

Guvernul demis aprobă, luni, indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul regional Craiova

UPDATE Dăncilă: Spitalul Regional Craiova, investiţie de 2,8 miliarde de lei. Spitalul va avea 807 paturi

Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că Guvernul va aloca aproximativ 2.8 miliarde de lei pentru Spitalul regional din Craiova. Premierul demis a precizat că spitalul va avea 807 paturi, inclusiv un centru combinat pentru mamă şi copil şi un centru de tratament pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.

"Luăm o decizie importantă pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. După ce în luna mai am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, iar în septembrie pentru cel de la Cluj-Napoca, astăzi vom lua o decizie similară pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova. La fel ca la Iaşi şi Cluj, spitalul Regional Craiova va oferi servicii medicale integrate de cea mai înaltă calitate, sigure pentru pacienţi şi va fi dotat cu echipamente şi aparatură performante şi cu heliport", a spus Viorica Dăncilă, luni, în debutul şedinţei de Guvern.

Investişia se ridică la 2,8 miliarde de lei, spitalul urmând să deţină 807 paturi.

"Vorbim despre o investiţie estimată la 2,8 miliarde de lei, un spital cu 807 paturi, inclusiv un centru combinat pentru mamă şi copil, şi un centru de tratament pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice. La nivelul Guvernului, am fost permanent preocupaţi să parcurgem etapă cu etapă construcţia speitalelor regionale de care românii au atâta nevoie",a mai spus Dăncilă.

Premierul demis a adăugat că Guvernul său a pregătit în detaliu etapa tehnică pemtru construcţia celor trei spitale regionale.

„ Am mulţumirea că în mandatul guvernului nostru am reuşit să pregătim în detaliu etapă tehnică, practic fundaţia construirii celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Vreau să-i mulţumesc doamnei ministru Sorina Pintea şi echipei de la Ministerul Sănătăţii. Au acţionat cu consecvenţă pentru a ajunge astăzi să avem pregătite documentele şi soluţiile de finanţare necesare construirii celor trei spitale regionale. Noul guvern are totul pregătit şi sper să continue demersurile noastre, pentru că cetăţenii să beneficieze de noi spitale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova”, a conchis Dăncilă.

Instituţia va avea peste 165.000 mp, 19 săli de operaţie şi aproape 1.000 de paturi.

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construcţia Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Cluj-Napoca şi Iaşi, în luna mai, respectiv luna septembrie.

UPDATE Guvernul discută, în primă lectură, creşterea salariului minim

”În şedinţa de astăzi discutăm în primă lectură creşterea salariului minim începând de anul viitor la 2262 de lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare şi vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare la 2620 de lei lunar.. Este o măsură cu puternic impact social, în condiţiile în care în prezent sunt încadraţi 1,4 milioane de angajaţi cu salariul minim. Asupra acestui proiect am avut consultări cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor şi fost supus analizei Consiliului Economic şi Social. Ca prim-ministru consider că este o măsură justă şi corectă social. Am convingerea că există argumente şi un context economic favorabil şi nu văd niciun motiv pentru care viitorul Guvern nu va aplica majorarea salariului minim începând cu anul viitor”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a menţionat că îmbunătăţirea vieţii românilor a fost obiectivul central al guvernării PSD.

”Am luat măsuri pentru creşterea pensiilor, a tuturor drepturilor sociale şi a salariilor. Am fost preocupaţi să majorăm salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, astfel încât cetăţenii să fie corect plătiţi pentru munca lor. Dacă înainte de preluarea guvernării PSD, respectiv decembrie 2016, salariul minim brut era de 1250 de lei, la încheierea mandatului nivelul acestuia va fi substanţial mai mare”, a mai afirmat Dăncilă..

UPDATE Dăncilă: Orban trebuia să vină cu alte propuneri. Insistă să instaleze o echipă improvizată

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că Ludovic Orban ar fi trebuit să vină cu alte propuneri în locul celor trei miniştri respinşi la audierile din comisii. Premierul demis a susţinut că, după ce au venit cu un program „improvizat”, Orban şi Klaus Iohannis insistă să instaleze o echipă „improvizată”.

„Vedem cum Guvernul propus de domnii Iohannis şi Orban porneşte cu stângul. Ne aflăm în faţa unei premiere în sens negativ, prin faptul că se cere Parlamentului votul de învestitură pentru o echipă din care nu mai puţin de trei dintre miniştri desemnaţi au fost respinşi la audierile din comisiile de specialitate. Chiar dacă regulamentul a activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că avizul motivat al acestor comisii este unul consultativ, este o problemă de responsabilitate asumată, cu privire la potenţialul miniştrilor propuşi de a gestiona portofoliul la care aspiră. Am toată încrederea în evaluarea comisiilor de specialitate şi consider că avizul negativ dat în cazul a trei miniştri propuşi pentru portofolii importante, respectiv Finanţe, Muncă şi Dezvoltare, ar fi trebuit să îi dea de gândit domnului Orban şi să vină cu alte propuneri”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul demis a susţinut că Ludovic Orban şi Klaus Iohannis vor să vină la Palatul Victoria cu o echipă „improvizată”, la fel ca programul de guvernare.

„Avem astăzi vot în plenul Parlamentului pentru Guvernul propus de preşedintele Iohannis. Am văzut declaraţia domnului Orban, care sfidează nu numai cetăţenii acestei ţări, ci şi principiile de competenţă şi de integritate, pe care domnul Orban le invoca atunci când critica actualul Guvern. (...) După ce ne-au prezentat un program de guvernare improvizat, fără vreo legătură cu priorităţile românilor, Klaus Iohannis şi PNL insistă să instaleze la Palatul Victoria această echipă improvizată. Orice argument politic aduşi de aceşti domni nu este decât o dovadă în plus a amatorismului cu care vor să guverneze România. Aşteptăm votul colegilor parlamentari cu încrederea că vor pune în prim plan soarta ţării şi a românilor”, a adăugat Dănciă.

Guvernul demis aprobă, luni, indicatorii tehnico-economici pentru opt obiective de investiţii, printre care şi Spitalul regional Craiova

Guvernul aprobă, luni, indicatorii tehnico-economici pentru opt obiective de investiţii, printre care şi pentru „Spitalul regional de urgenţă Craiova”. Tot luni, Executivul va adopta proiectul privind majorarea salariului minim brut pe ţară, potrivit unui anunţ făcut de Viorica Dăncilă.

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunţat săptămâmna trecută că Guvernul va adopta luni proiectul privind majorarea salariului minim brut pe ţară. Executivul va aproba, de asemenea, şi a doua tranşă de fonduri necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL2. Cele două proiecte nu se află însă pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

Cabinetul Dăncilă vrea, însă, în ultima şedinţă de Guvern în această formulă, să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru opt obiective de investiţii, printre acestea aflându-se şi Spitalul regional de urgenţă Craiova. Cele opt proiecte sunt următoarele:

„-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu-

-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Punct control şi căi de acces în cazarma 727 Borcea-

-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Realizare pavilioane noi - centru instruire, magazii, şoproane şi cazarma 525 Focşani-

-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Lucrări de intervenţie la pavilionul A din cazarma 901 Timişoara-

-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -SPITAL REGIONAL DE URGENŢĂ CRAIOVA-

-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Modernizare şi extindere capacitate de operare în portul Ovidiu-

-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Modernizare şi extindere capacitate de operare în portul Medgidia-

-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Corp învăţământ - cazare şi bazin de antrenamente-”, potrivit ordinii de zi anunţate de Guvernul Dăncilă.

Executivul ar aproba, luni, şi Studiul de fundamentare pentru construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi vizează acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.073.250 lei pentru sprijinirea unui număr total de 299 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora, cu domiciliul/reşedinţa în 32 de judeţe, printre care Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Teleorman, Vaslui, dar şi în Bucureşti.

Pe agenda de luni a Guvernului se află şi modificarea HG nr.362/2019 privind instituirea schemei de ajutor de minimis aferente programului de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare.

Executivul are în dezbatere, spre aprobare, şi un memorandum cu tema: Notificare în vederea înlocuirii unui membru titular şi desemnarea unui membru supleant din partea Asociaţiei Municipiilor din România în cadrul delegaţiei României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene pentru perioada rămasă din mandatul 2015-2020.

Astfel, în memorandum se solicită înlocuirea primarului din Arad, Gheorghe Falcă, cu primarul din Cluj, Emil Boc, în calitate de membru titular, în cadrul delegaţiei naţionale a
României la Comitetul Regiunilor pentru perioada rămasă din mandatul 2015-2020, ca urmare a alegerii în funcţia de europarlamentar a lui Gheorghe Falcă.

Totodată, Asociaţia Municipiilor din România a solicitat desemnarea lui Daniel Ştefan Drăgulin, Primarul Municipiului Călăraşi, ca membru supleant pe postul rămas vacant al domnului Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, ca urmare a nominalizării ca membru titular în cadrul delegaţiei naţionale a României la Comitetul Regiunilor.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni se află şi un raport privind activitatea de audit intern din sectorul public din România, pentru anul 2018, dar şi o notă de informare privind aprobarea plăţilor minime pentru a permite României recuperarea şi menţinerea > dreptului de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Şedinţa de Guvern a Cabinetului Dăncilă are loc la ora 11:00, iar votul de învestire al Guvernului Orban va fi dat începând cu ora 14:00, în plenul reunit al Parlamentului.

Taguri:
dăncilă,
guvern,
spital

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici