Guvernul face pregătiri pentru aderarea României la OCDE

Premierul Nicolae Ciucă a condus, miercuri, şedinţa Comitetului Interministerial OCDE, care are ca rol aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. În prezent, România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esenţiale pentru aderare.

910 afișări
Imaginea articolului Guvernul face pregătiri pentru aderarea României la OCDE

Guvernul face pregătiri pentru aderarea României la OCDE

„Decizia de ieri (marţi - n.r.) a Consiliului OCDE referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România reprezintă pentru noi o oportunitate pe care suntem datori să o valorificăm. Reuniunea de astăzi este semnalul pe care îl dăm privind seriozitatea cu care tratăm pregătirea aderării noastre la OCDE, pentru a fi alături de statele dezvoltate, care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. După aderarea la NATO şi UE, deschiderea perspectivelor de aderare la OCDE este şansa unei noi etape de reforme în favoarea cetăţeanului şi alinierea societăţii noastre la modelul democraţiilor consolidate”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Convocarea de astăzi, la nivel de ministru, a reuniunii Comitetului Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (O.C.D.E.), transmite Executivul, este menită să transmită mesajul necesar impulsionării eforturilor României în ceea ce priveşte dosarul de candidatură la organizaţie.

„Dacă decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică, pregătirea tehnică ocupă un loc central în parcursul ţării noastre spre aderare. Consiliul Interministerial a validat asumarea ataşamentului României la principiile, valorile şi standardele organizaţiei, astfel cum sunt întărite şi dezvoltate în cele două documente recent adoptate de OCDE, în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de la nivel ministerial (Paris, octombrie 2021) – Declaraţia privind viziunea OCDE şi Declaraţia ministerială a Consiliului din 2021. Valorile şi principiile din aceste ultime două documente relevante se referă la importanţa coordonării eforturilor la nivel internaţional, de către toate statele membre OCDE în domeniile considerate esenţiale - redresarea post-pandemie prin abordarea tuturor politicilor prin reafirmarea angajamentului faţă de democraţie, statul de drept, drepturile omului, egalitatea de gen, principiile economiei de piaţă deschise, promovarea unor direcţii de acţiune eficiente în domeniile schimbărilor climatice, transformării digitale, a unui sistem comercial multilateral bazat pe reguli clare, a pieţei globale a forţei de muncă, impozitarea economiei digitale şi formularea unor politici şi standarde mai bune care să asigure revenirea rezilientă, verde şi durabilă după pandemie”, potrivit comunicatului Guvernului.

Potrivit sursei citate, la acest moment, România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esenţiale pentru aderare:
● Declaraţia privind Investiţiile;
● Principiile Guvernării Corporatiste;
● Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului;
● Recomandarea Bunelor Practici în Statistică;
● Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei şi Schimbarea Profitului;
● Forumul Global al Transparenţei şi Schimbului de Informaţie;

„În lunile următoare, România va începe activităţile aferente aderării la Codurile de liberalizare. De asemenea, România şi-a exprimat deja intenţia de a adera la Convenţia OCDE Anti-Mită. Toate aceste angajamente se transpun în reforme relevante pentru modernizarea economiei ţării noastre”, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici