Guvernul pregăteşte şedinţă specială pentru comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor

Guvernul intenţionează să se reunească în şedinţă specială, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta proiectul legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, precum şi proiectul care reglementează numirile în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

467 afișări
Imaginea articolului Guvernul pregăteşte şedinţă specială pentru comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor

Guvernul pregăteşte şedinţă specială pentru comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Şedinţa de guvern va fi precedată de o nouă reuniune a liderilor coaliţiei pentru discuţii pe această temă.

"Proiectul de lege a fost discutat în primă lectură în şedinţa de marţi a Guvernului, iar intenţia Cabinetului este de a organiza, cel mai probabil luni, o şedinţă specială pe acest subiect. La sfârşitul acestei săptămâni, actul normativ va fi discutat şi la nivelul specialiştilor din ministere", au arătat sursele.

Potrivit acestora, în şedinţa specială de guvern va fi discutat şi proiectul de lege care reglementează numirile în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, marţi, să susţină comasarea alegerilor locale cu parlamentare, în condiţiile păstrării sistemului electoral actual şi a numărului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizând că el susţine varianta asumării răspunderii.

Kelemen Hunor a arătat că în coaliţie se va lua luni o decizie dacă se va merge pe asumarea răspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasării alegerilor, dar că probabilitatea de a merge pe asumarea răspunderii este mare.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Surse din PDL au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că PDL a renunţat la varianta stabilită în coaliţie, la propunerea UDMR, privind reducerea numărului de parlamentari la 388, după ce a constatat că aplicarea unei asemenea formule avantajează UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici