Guvernul şi furnizorii au bătut palma. Acord pe noile măsuri pentru compensarea şi plafonarea preţurilor la energie

„Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale au agreat noile măsuri pentru compensarea şi plafonarea preţurilor”, transmite Guvernul, după întâlnirea acestora cu premierul Nicolae Ciucă.

3047 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi furnizorii au bătut palma. Acord pe noile măsuri pentru compensarea şi plafonarea preţurilor la energie

Guvernul şi furnizorii au bătut palma. Acord pe noile măsuri pentru compensarea şi plafonarea preţurilor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a avut marţi o întâlnire de lucru cu reprezentanţii producătorilor şi furnizorilor din domeniul energiei.

„Dialogul face parte din seria consultărilor demarate de Guvern cu privire la pachetul de măsuri pe care Executivul îl pregăteşte pentru protejarea cetăţenilor, sprijinirea mediului de afaceri şi menţinerea locurilor de muncă, în contextul crizei energetice”, tranmsmite Executivul.

Prim-ministrul a prezentat soluţiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea preţului la energie pentru consumatorii finali casnici şi industriali, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în paralel cu creşterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universităţi şi alte instituţii de învăţământ, spitale, instituţii de cultură şi religioase, furnizori de servicii sociale, instituţii publice, ONG-uri. Aceste măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei şi aprobării Guvernului.

„Am văzut familii cu venituri mici, instituţii, reprezentanţi ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii şi de a interveni în acest sens. Vă cer să remediaţi problemele şi cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie şi ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greşelile remediate. Refaceţi facturile şi asiguraţi oamenii că nu vor plăti în plus pentru greşeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situaţia astfel încât oamenii să nu fie debranşaţi pentru facturile calculate greşit şi nici să fie obligaţi să plătească penalităţi”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul discuţiilor, au fost prezentate în detaliu modalităţile în care se aplică schemele de compensare şi plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum şi soluţiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici.

„Potrivit analizei prezentate de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energie electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze. Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale au agreat noile măsuri anunţate de Guvern pentru compensarea şi plafonarea preţurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susţinute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii şi-au asumat responsabilitatea de a storna şi de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură”, potrivit comunicatului de presă.

La consultările de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului.

La discuţii au participat membri ai Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE - ce reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale) - Eric Stab, preşedintele ACUE, Chairman & CEO ENGIE România şi director executiv ENGIE pentru Europa de Est, Carlo Pignoloni, CEO & Country Manager Enel România, Volker Raffel, CEO E.ON România, membru Board Federaţia ACUE, Corina Popescu, CEO Electrica S.A., vicepreşedinte Euroelectric, membru Board Federaţia ACUE, Ondřej Šafář, CEO CEZ România, vicepreşedinte Federaţia ACUE, Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

De asemenea, au mai participat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte A.N.R.E., Mihai Culeafă, preşedinte ANPC, Bogdan Nicolae Badea, preşedinte Hidroelectrica, Aristotel Marius Jude, membru executiv Romgaz, Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, Daniel Burlan, preşedinte Complexul Energetic Oltenia, Gabriel Andronache, preşedinte Transelectrica, Ion Sterian, director general Transgaz, Niculae Havrileţ, director general Distribuţie Energie Electrică România, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei.

Premierul a anunţat luni seara noile plafoane la facturile la energie electrică şi gaze şi a spus că peste un milion de facturi vor fi refăcute fără ca românii să fie debranşaţi.

La energie electrică scade plafonul de la 1 leu la 0,8 lei per kW în cazul consumatorilor casnici şi se fixează la 1 leu per kW în cazul IMM-urilor, au decis guvernanţii.

În ceea ce priveşte limita de consum, aceasta creşte de la 300 de kW la 500 de kW la persoane fizice.

La gaze plafonul scade la 0,31 Kw, iar limita de consum creşte de la 1.000 la 1.500 de Kw. Discount-ul este 0,221 lei per kW, iar pentru IMM-uri, şcoli spitale, biserici şi industria alimentară este 0,36 lei per kW

Măsura se va aplica de la 1 februarie până la 31 martie şi va avea un impact de aproximativ 3 miliarde de lei, a adăugat premierul.

Toate facturie făcute greşit vor fi refăcute, iar clienţii nu vor plăti penalităţi, a mai spu premierul Ciucă. Este vorba despre peste un milion de facturi greşite, a precizat Nicolae Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici