Henri Paul: Trei anchete privind traficul de persoane au fost realizate în România la cererea Franţei

Cooperarea judiciară româno-franceză este deosebit de densă, a declarat, joi, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, precizând că anul acesta au fost realizate trei anchete referitoare la cazuri de trafic de fiinţe umane în România la solicitarea magistraţilor francezi.

245 afișări
Imaginea articolului Henri Paul: Trei anchete privind traficul de persoane au fost realizate în România la cererea Franţei

Henri Paul: Trei anchete privind traficul de persoane au fost realizate în România la cererea Franţei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În domeniul judiciar, cooperarea franco-română este deosebit de densă şi mă bucur să o pot saluta la rândul meu. Trei anchete referitoare la cazuri de trafic de fiinţe umane au fost realizate în acest an în România la cererea magistraţilor francezi, iar cererile simple de informaţii sunt, la rândul lor, foarte numeroase, beneficiind de schimburile deosebit de eficiente dintre serviciile franceze şi române. Cooperarea poliţienească va fi consolidată şi mai mult în urma vizitei la Bucureşti în luna aprilie a ministrului francez de Interne, domnul Claude Gueant, prin misiunea pe teritoriul românesc a cinci noi ofiţeri de legătură francezi, în timp ce 14 poliţişti români sunt deja detaşaţi pe teritoriul francez. Vom reactiva foarte repede cooperarea noastră în privinţa gestionării minorilor izolaţi", a declarat, joi, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

El a făcut aceste declaraţii cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului Drepturilor Omului al Ambasadei Franţei în România. Premiile se află la a treia ediţie iar anul acesta câştigătoare a fost desemnată Mariana Petersel, preşedintele asociaţiei Generaţie Tânără. "De fapt, am dorit să punem în lumină activitatea pe care asociaţia Generaţie Tânără o desfăşoară, sub coordonarea doamnei Petersel, în materie de prevenire a traficului de persoane, de sprijin acordat victimelor, căci traficul de persoane reprezintă totodată o negare a libertăţii, a demnităţii şi a integrităţii fiinţei umane. Departe de a fi abolit sau de a fi o caracteristică a societăţilor primitive, este un fenomen prezent în societatea noastră, de care, uneori, nu ne dăm seama", a explicat ambasadorul Henri Paul.

El a citat date ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii potrivit cărora cel puţin 12 milioane de persoane sunt supuse muncii forţate, dintre acestea cel puţin 2,4 milioane fiind victime ale traficului de persoane. "Cifrele înfiorătoare pe care le-am menţionat mai sus, şi care nu sunt cunoscute îndeajuns, ascund vieţi distruse: femei, copii şi bărbaţi transformaţi în adevăraţi sclavi. Condiţii de viaţă foarte diferite, sărăcie, violenţă, constrângerea de a cerşi, a fura, a se prostitua sau a munci în condiţii inadmisibile. Este nevoie de curaj pentru a fugi de o reţea de prostituţie sau a scăpa din tentaculele unei reţele criminale", a explicat diplomatul francez.

"Femeile şi fetele constituie o majoritate covârşitoare (98%) dintre victimele traficului în scopul exploatării sexuale, în timp ce bărbaţii figurează mai degrabă printre victimele exploatării economice. La scară mondială, acest fenomen este în creştere şi afectează toate statele. Pentru traficanţii, câştigurile se ridică la zeci de miliarde de euro, în timp ce riscurile pot rămâne destul de mici, atunci când lipsesc voinţa de a reprima acest fenomen, legislaţia şi dispozitivele judiciare specifice şi eficiente", a mai spus Henri Paul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici