Hotărârea BEM de reverificare a voturilor nule, desfiinţată de BEC

Verificarea voturilor nule din Bucureşti la alegerile din data de 1 iunie, hotărâtă de BEM, a fost declarată drept "lipsită de temei legal" de către BEC, deoarece reprezentaţii PNŢCD trebuiau să facă sesizarea privind voturile nule la birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la BEM.

37 afișări
Imaginea articolului Hotărârea BEM de reverificare a voturilor nule, desfiinţată de BEC

Hotărârea BEM de reverificare a voturilor nule, desfiinţată de BEC (Imagine: Mediafax Foto)

Aceasta este motivarea hotărârii Biroului Electoral Central în urma căreia verificarea voturilor declarate nule la scrutinul local din Bucureşti a fost oprită.

"Contrar normelor juridice, PNŢCD s-a adresat BEM cu o cerere de renumărare a voturilor, fără a urma calea procedurală impusă de lege", se arată în hotărârea Biroului.

BEC subliniază că, potrivit legii, în timpul operaţiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numărare şi centralizare a voturilor şi de înregistrare a rezultatului votării în procesele-verbale, se pot face întâmpinări cu privire la aceste operaţiuni, biroul hotărând de îndată asupra acestora.

În hotărârea BEC se precizează că împotria soluţiei date cu ocazia rezolvării întâmpinărilor se pot formula contestaţii în scris, care sunt înaintate preşedintelui biroului secţiei de votare. Aceste contestaţii sunt trimise, potrivit prevederilor legale, împreună cu procesul-verbal, cu buletinele nule şi contestate, la biroul electoral de circumscripţie.

"Din interpretarea sistematică a acestor prevederi rezultă că numărătoarea voturilor poate fi solicită numai prin întâmpinare adresată biroului electoral al secţiei de votare şi prin contestaţie împotriva soluţiei date la soluţionarea întâmpinării", este concluzia majorităţii membrilor BEC.

În document se menţionează că, prin hotărârea contestată, BEM a admis contestaţia formulată de PNŢCD şi a dispus verificarea buletinelor de vot declarate nule pe raza Municipiului Bucureşti la alegerile din 1 iunie pentru primarul general, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, primarii sectoarelor 1-6 şi consiliile locale ale sectoarelor 1-6 Bucureşti. PNŢCD a contestat procedura de numărare a voturilor pe raza sectoarelor 1-6 ale Municipiului Bucureşti, motivând că numărul voturilor nule este prea mare "în comparaţie cu situaţiile curente admise".

Cu majoritate de voturi, membrii BEM au apreciat că se impune verificarea buletinelor de vot declarate nule deoarece "proporţia acestora este prea mare faţă de numărul de voturi valabil exprimate", mai precizează BEC.

Prin contestaţia înregistrată la BEC, Partidul Conservator a solicitat, în baza prevederilor legii 67/2004, desfiinţarea hotărârii BEM, considerând că operaţiunea respectivă, care aduce perturbări calendarului electoral în desfăşurare, trebuie să înceteze imediat, neavând acoperire legală.

BEC a decis, miercuri, că renumărarea voturilor nule de către BEM nu are fundament legal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici