Iancu: Contractul cu Sterling s-a negociat şi semnat fără bază legală

Deputatul PSD Iulian Iancu a prezentat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind Acordul petrolier al companiei Sterling, arătând că Acordul de concesiune dintre ANRM şi Sterling Resources s-a negociat şi semnat fără bază legală.

41 afișări
Imaginea articolului Iancu: Contractul cu Sterling s-a negociat şi semnat fără bază legală

Iancu: Contractul cu Sterling s-a negociat şi semnat fără bază legală (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iulian Iancu, preşedinte al comisiei parlamentare de anchetă, a susţinut că Sterling Resources nu a deţinut autorizaţie de mediu şi alte avize pentru lucrările ce urmau să le desfăşoare şi nu s-a întocmit un studiu de impact asupra economiei. Iancu a mai spus că Sterling a transmis comisiei date eronate şi că ANRM nu a întocmit Cartea petrolieră a perimetrelor Concesionate.

Potrivit lui Iulian Iancu, Comisia a propus împuternicirea ANRM să negocieze cu Sterling Resouces declararea nulă a acordului semnat pe 24 august 2007 şi, eventual, semnarea unui nou acord. Iancu a propus transmiterea raportul comisiei parlamentare la Parchetul general, la Guvernul României, Curtea de Conturi şi SRI.

Acest subiect este pimul punct pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni a Camerei Deputaţilor. Preşedinta camerei Roberta Anastase a declarat că după prezentarea raportului comisiei pe tema Sterling, deputaţii îşi vor prezenta punctele de vedere, după care vor dezbate un proiect de hotărâre privind raportul comisiei pentru industrii întocmit în urma anchetei privind acordul petrolier al Companiei Sterling Resources.

Prin acest proiect de hotărâre, deputaţii aprobă concluziile comisiei parlamenatre pe tema Sterling şi solicită comisiei juridice să aibă ân vedere concluziile acestei comisii atunci când va analiza solicitarea PD-L de începere a urmăririi penale a deputatului Călin opescu Tăriceanu, acuzat de democrat liberali de subminare a economie naţionale şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Guvernul a finalizat ancheta în cazul Sterling şi a decis să sesizeze Parchetul asupra raportului, care arată că înţelegerea cu firma canadiană a fost prelungită pentru a evita licitaţiile şi îi indică drept responsabili pe foştii şefi ANRM, fostul şef al SGG şi un fost secretar de stat din Finanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici