Igor Dodon avertizează că îi va retrage cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu dacă va câştiga. Băsescu: ”Am şi opţiuni politice în Republica Moldova" - VIDEO

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), clasat pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, a avertizat că îi va retrage cetăţenia moldovenească fostului preşedinte al României Traian Băsescu dacă va câştiga alegerile, relatează Independent.md.

13143 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon avertizează că îi va retrage cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu dacă va câştiga. Băsescu: ”Am şi opţiuni politice în Republica Moldova" - VIDEO

Igor Dodon avertizează că îi va retrage cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu dacă va câştiga. Băsescu: ”Am şi opţiuni politice în Republica Moldova" - VIDEO

"Noi din startul acestor dezbateri am înţeles ca doamna Maia Sandu este o unionistă. Ea nu a vrut să recunoască, că acum nu îi este convenabil, dar cu câteva luni în urmă, pe data de 2 februarie, în acest studio, a spus că va vota pentru unirea cu România. Şi Maia Sandu este susţinută de unionişti, cei care vor să distrugă Republica Moldova, cum ar fi Băsescu, cum ar fi Ghimpu, cum ar fi alţii.

Eu consider că acest lucru este inadmisibil. Eu consider că Republica Moldova trebuie să rămână ca stat independent şi suveran. Şi asa va fi.
În ceea ce ţine de Băsescu, eu ştiu, şi am acumulat toate documentele necesare: atunci cand au fost depuse actele şi cand s-a luat decizia, s-a încălcat procedura. De aceea domnule Băsescu, profiţati acum, câteva zile. După data de 14, veti pierde această cetăţenie pe care nu o meritaţi",
a spus Dodon, întrebat de moderatotul dezbaterii dacă are nevoie de votul lui Băsescu.

"Dodon Igor va fi un preşedinte al tuturor, indiferent că sunteţi de viziuni de stânga sau de dreapta, pentru că preşedintele ţării nu poate fi un membru de partid. Eu voi asigura retalţii bune, de prietenie, de vecinătate şi cu România, şi cu Ucraina, eu sunt pentru relaţii bune cu Uniunea Europeană. Regimul de vize nu va fi introdus, cum unii vă sperie, trebuie mai departe să mergem fără vize în Uniunea Europeană. Trebuie ca cei care au cetăţenie română şi moldovenească, nu am nicio problemă cu aceasta, dar dacă doresc să meargă în funcţii de stat, atunci da, trebuie să cedeze una dintre cetăţenii. Eu sunt pentru relaţii bune cu Federaţia Rusă, pentru că acolo este piaţa de desfacere, acolo sunt migranţii noştri. De aceea, preşedintele Dodon va fi pentru un echilibru între Est şi Vest. Un pod, dacă doriţi, între Est şi Vest şi între Vest şi Est. Şi cred că acest lucru este posibil", a mai spus Dodon în cadrul dezbaterii.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au depus joi jurământul de cetăţeni ai Republicii Moldova la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

”Trebuie să recunosc că am şi opţiuni politice în Republica Moldova", a declarat Traian Băsescu după ceremonie, potrivit site-ului agenţiei Associated Press.

Traian Băsescu a depus joi jurământul de cetăţean al Republicii Moldova, alături de soţia sa Maria, spunând că şi-a îndeplinit "visul de a avea cetăţenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru şi puţin dincolo". "Preşedintele Timofti, prin decret, mi-a acordat dreptul să devin cetăţean al Republicii Moldova. O republică dragă mie, ca şi ţara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educaţie, prin limbă şi, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut de multe ori în timpul celor zece ani cât am îndeplinit funcţia de preşedinte să întreprind acţiuni, în primul rând, în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova şi a parcursului european al acestei ţări a cărei independenţă România a cunoscut-o prima de pe mapamond", a declarat Traian Băsescu înainte de a depune jurământul.

El a trecut în revistă câteva dintre acţiunile întreprinse de statul român în favoarea cetăţenilor din Republica Moldova în vremea când a fost şef al statului. Băsescu a amintit despre criza vinului şi cum România a ajutat Republica Moldova prin promovarea vinurilor moldoveneşti, ajungând "cea mai mare piaţă de desfacere" a acestora. Traian Băsescu a amintit şi creşterea numărului de burse pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să studieze în România, de la 130 în 2004, la peste 5.000 în prezent şi, de asemenea, a lăudat decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de a declara limba română drept limba oficială a Republicii Moldova.

Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către Traian Băsescu şi de soţia sa pe data de 10 martie 2016. În luna iunie, prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, Traian Băsescu şi soţia sa au primit cetăţenia Republicii Moldova.

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat, la acea vreme, mulţumit că a primit cetăţenia Republicii Moldova, afirmând că obţinerea acestei a fost o obligaţie pentru care s-a angajat public. "Am avut o obligaţie, m-am angajat public să solicit cetăţenia Republicii Moldova. Am aflat astăzi că preşedintele Timofti a semnat decretul sunt mulţumit", a afirmat Traian Băsescu, întrebat dacă este fericit că a primit cetăţenia Republicii Moldova.

Ulterior depunerii jurământului, familia Băsescu va trebui să depună actele pentru paşapoartele moldoveneşti pentru a putea exercita dreptul de vot în turul doi al scrutinului prezidenţial.

Procedura de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova pentru familia Băsescu s-a prelungit din cauza atacării la Curtea Constituţională, de către socialişti, a decretului preşedintelui Nicolae Timofti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici