Video DECLARAŢIA ZILEI: Doi deputaţi PSD au făcut demersuri pentru revizuirea urgentă a Constituţiei/ Dragnea: PSD nu le susţine iniţiativa şi le cere explicaţii - VIDEO

Senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean au depus la Senat un proiect de lege care prevede că românii sunt chemaţi la urne în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire a Constituţiei, iar cheltuielile de organizare se suportă din bugetul pentru 2016. UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că partidul nu susţine organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, arătând că aşteaptă ca senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean să dea explicaţii şi să retragă proiectul depus.

3693 afișări

Potrivit iniţiaţivei pentru care se cere procedură de urgenţă în Parlament, cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 alin.3 din Constituţie.

Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune. Toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016, mai stipulează iniţiatorii.

În expunerea de motive iniţiatorii nu explică în mod concret necesitatea acestor reglementări suplimentare.

''Organizarea şi desfăşurarea referendumului este reglementată prin Legea nr. 3/2000, act normativ cadru în această materie, care la art. 6 şi art. 7, rezervate referendumului pentru revizuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum. Totodată, Legea nr. 3/2000 obligă ca prin lege specială să se stabilească obiectul şi data referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, cu respectarea art. 151 alin. 3 din Constituţie. În vederea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru revizuire'', este singura explicaţie a senatorilor PSD.

Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei a primit marţi raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului, aleşii lansându-se în declaraţii controversate. Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Iniţiativa cetăţenească urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului luni, în condiţiile în care alegerile parlamentare sunt stabilite pentru 11 decembrie.

Potrivit articolului 151 din Constituţie, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că referendumul de revizuire a Constituţiei privind stabilirea definiţiei familiei tradiţionale, în legea fundamentală, ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, nu ar trebui organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. El a explicat că este normal ca o iniţiativă cetăţenească să primească ''un referendum propriu''.

Dragnea: PSD nu susţine referendum pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că partidul nu susţine organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, arătând că aşteaptă ca senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean să dea explicaţii şi să retragă proiectul depus.

''Nu există aşa ceva'', a spus Dragnea, întrebat dacă PSD susţine desfăşurarea referendumului de modificare a legii fundamentale în ziua alegerilor parlamentare, 11 decembrie.

''Ştiu că a fost iniţiativa unui coleg, PSD nu o susţine'', a subliniat el, adăugând că îi aşteaptă pe iniţiatori să dea explicaţii şi să retragă proiectul depus joi.

Dragnea a argumentat că amestecarea celor două teme - modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definirea familiei şi alegerile parlamentare - ''nu face bine'' niciuneia dintre ele.

''Subiectul este foarte profund'', a afirmat el despre proiectul de revizuire a legii fundamentale la iniţiativa celor din Coaliţia pentru Familie, în vreme ce până la data alegerilor românii ''ar trebui să aibă posibilitatea să discearnă'' între ofertele partidelor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici