Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington: „O mare provocare pentru clasa politică din România! Cum răspunzi la asemenea aşteptări?”

  • Igor Munteanu: „40 de procente din toate exporturile Republicii Moldova ajung pe piaţa românească”.
  • Igor Munteanu: „17 procente din cetăţenii moldoveni consideră că, în cazul unui război similar cu cel din Ucraina, ar putea să se aştepte şi trebuie să se aştepte la un sprijin din partea României.”
  • Igor Munteanu: „România are obligaţia şi capacitatea de a se face influentă şi ascultată şi aşteptată, la Chişinău, cu siguranţă”.
435 afișări
Imaginea articolului Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington: „O mare provocare pentru clasa politică din România! Cum răspunzi la asemenea aşteptări?”

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington: „O mare provocare pentru clasa politică din România! Cum răspunzi la asemenea aşteptări?”

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a vorbit, într-un interviu cu jurnalistul Bogdan Nicolae despre cât spaţiu mai este - în tot acest context politic global tensionat - pentru o exprimare românească în Republica Moldova sau despre o Moldovă mai prezentă şi mai cunoscută la Bucureşti.

„România are anvergura economică pe care trebuie s-o utilizeze mult mai înţelept şi raţional. Şi, în acelaşi timp, această criză creează oportunităţi pentru ca România să demonstreze capacitate şi determinare. Vă dau un exemplu, nu este vorba doar de investiţii financiare, este vorba şi de capacitate tehnică, de a regla serviciile disfuncţionale energetice. Aşa cum a evidenţiat Bursa Română de Mărfuri, ar putea să fie o investiţie strategică. Ea ar putea să creeze regulile de piaţă pe electricitate şi gaze naturale. Dar, în afară de asta, Republica Moldova este puternic conectată la comerţul cu România. 40 de procente din toate exporturile Republicii Moldova ajung pe piaţa românească.”

Cum văd cetăţenii din Republica Moldova perspectiva unui conflict similar cu cel pe care-l vedem în Ucraina? La cine ar apela, pe cine văd ei ca fiind reazămul, ca fiind ţara pe care se pot sprijini în cazul în care ar fi în dificultate?

„17 procente din cea mai mare valoare, din cetăţenii moldoveni, consideră că în cazul unui război similar cu cel din Ucraina, ar putea să se aştepte şi trebuie să se aştepte la un sprijin din partea României. Acum, acest răspuns – pentru prima dată identificat într-un sondaj – este o mare provocare pentru clasa politică din România. Cum răspunzi la asemenea aşteptări? Mergi pe după cazaniile vechi, aşteptând să se întâmple sau anticipezi anumite evenimente şi creezi instituţiile?”, explică interlocutorul lui Bogdan Nicolae.

Ce spune Igor Munteanu despre acordul dintre Polonia, Ucraina şi Marea Britanie?

„Sigur, este o alianţă interesantă care merge dincolo de calapodul strict al relaţiilor NATO, non-NATO. Eu cred că România, prin autorităţile sale, ar trebui să caute debuşeuri prin care ar putea să rezolve o problemă strategică de insecuritate a cetăţenilor Republicii Moldova, dând curs unor viitoare iniţiative care ar putea să însemne o integrare mai profundă”, conchide Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington. 

Cine este Igor Munteanu?

Igor Munteanu este conferenţiar universitar la Academia de Studii Economie de la Chişinău şi preşedinte al Consiliului Administrativ al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS).

În perioada anilor 2019-2021 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe (2019) şi preşedinte al Comisiei de control al finanţelor publice (2020-2021).

Între 2010-2015, a exercitat funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în SUA (septembrie 2010-iunie 2015), Canada (februarie 2011 – martie 2013) şi Mexic (2010-2015).

Până în 2010, Igor Munteanu a fost Expert Independent al Consiliului Europei pentru Congresul Puterilor Locale şi Regionale (2001-2008), participând activ la monitorizarea situaţiei autonomiei locale şi regionale în mai multe ţări ale Consiliului Europei. A absolvit USM în 1989 şi studii post-graduale în prima promoţie a SNSPA (1990-1992). În 2002, Igor Munteanu şi-a susţinut doctoratul în drept public în cadrul Universităţii Internaţionale Libere din Moldova. Între 1992 şi 1994 a fost Consultant în cadrul Preşedinţiei Republicii Moldova.

Între 1994 şi 1996 a asistat activităţile Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale (IFES-Moldova).

Din anul 2021, este membru în Consiliul ştiinţific al New Strategy Center din România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici