Iliescu a reluat în BPN al PSD subiectul anticipatelor

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reluat, luni, în Biroul Permanent Naţional, subiectul legat de oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate, mai mulţi vicepreşedinţi expunând argumentele pro şi contra, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

1 afișare
Imaginea articolului Iliescu a reluat în BPN al PSD subiectul anticipatelor

Iliescu a reluat în BPN al PSD subiectul anticipatelor

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reluat, în Biroul Permanent, subiectul eventualelor alegeri anticipate, el exprimându-şi opinia că PSD ar fi dezavantajat de un astfel de scenariu politic, care ar putea ascunde o capcană întinsă de şeful statului.

Surse din PSD au relatat că aprecierii lui Iliescu, potrivit căreia social-democraţii nu sunt pregătiţi să facă faţă alegerilor parlamentare dacă acestea vor avea loc înainte de termen, i-au fost oferite contraargumente de către mai mulţi vicepreşedinţi, printre care Ilie Sârbu, Dan Nica şi Vasile Dâncu.

Sursele menţionate au arătat că principalele argumente oferite de vicepreşedinţii PSD au constat în faptul că, puse în balanţă, avantajele organizării parlamentarelor înainte de termen şi eventual cuplarea lor cu alegerile locale sunt mai importante decât dezavantajele.

Un avantaj principal ar consta în faptul că, prin suprapunerea localelor cu parlamentarele, s-ar beneficia de o dublă mobilizare a membrilor şi simpatizanţilor PSD, în timp ce, în eventualitatea organizării la termen a alegerilor, partidul s-ar putea confrunta cu o mai slabă mobilizare a celor implicaţi în campania pentru locale şi mai cu seamă a celor care ar fi pierdut la locale.

Sursele citate au mai arătat că discuţia referitoare la oportunitatea anticipatelor a fost întreruptă de preşedintele PSD, Mircea Geoană, care a arătat că problema a fost tranşată la Comitetul Executiv de săptămâna trecută şi a impus ca subiect de discuţie problema independenţei Kosovo.

Membrii Comitetului Executiv al PSD au votat, săptămâna trecută, pentru o soluţie care se îndreaptă către anticipate, întrebarea fiind însă una indirectă, legată de modalitatea de rezolvare a "crizei" provocate de Traian Băsescu.

Membrii Comitetului Executiv al PSD au votat, miercuri, cu majoritate de voturi, pentru o soluţie care ia în calcul posibilitatea declanşării anticipatelor pentru rezolvarea "crizei" provocate de Traian Băsescu, declarau, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Întrebarea asupra cărora s-au pronunţat membrii CEx nu a fost însă una directă, în sensul pro sau contra anticipatelor, ci una indirectă: "Sunteţi de acord că alegerile anticipate sunt o posibilă soluţie pentru rezolvarea crizei provocate de Traian Băsescu?".

Sursele menţionate au arătat că majoritatea membrilor CEx au răspuns pozitiv la această formulă de întrebare, unul dintre puţinii care au fost împotrivă fiind vicepreşedintele Ion Stan.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, la o dezbatere, că nimeni nu este interesat de alegeri anticipate într-un an electoral în care prioritară este pregătirea alegerilor locale şi parlamentare, dar a admis că anticipatele "pot fi provocate într-un fel sau în altul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici