Iliescu: Ideea nu e ca Geoană să se retragă, ci ca PSD să facă o rocadă la preşedinţia Senatului

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni că propunerea conducerii partidului către Mircea Geoană nu este ca acesta să demisioneze de la preşedinţia Senatului, ci să accepte "rocada" cu Titus Corlăţean.

231 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Ideea nu e ca Geoană să se retragă, ci ca PSD să facă o rocadă la preşedinţia Senatului

Ion Iliescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iliescu a fost foarte reticent în a comenta decizia luată de BPN al PSD de a-i solicita lui Geoană să renunţe la preşedinţia Senatului şi să preia preşedinţia Comisiei de politică externă, actualul preşedinte al acesteia, Titus Corlăţean, urmând să fie nominalizat la conducerea Senatului.

"Am un punct de vedere, dar nu vreau să îl exprim", a precizat Iliescu.

Întrebat cum îl vor convinge liderii PSD pe Mircea Geoană să accepte "rocada" propusă, Iliescu a răspuns: "Nu mergem pe calea ca Mircea Geoană să prezinte demisia, este o chestiune de rocadă. Este dreptul grupului să facă o altă nominalizare. Sper (ca Geoană - n.r.) să aibă inteligenţa minimă necesară".

Întrebat ce decizie ar putea lua PSD dacă Geoană refuză propunerea, preşedintele de onoare al PSD a răspuns: "Vom vedea".

Membrii Biroului Permanent Naţional al PSD au votat, luni, o decizie prin care să îi solicite lui Mircea Geoană, în mod oficial, să renunţe benevol la preşedinţia Senatului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse de la vârful partidului.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu a fost prezent la şedinţa Biroul Permanent al PSD, el neprimind o invitaţie oficială în acest sens.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a refuzat, luni, să anunţe decizia BPN al PSD referitoare la Mircea Geoană, precizând că merge să discute cu senatorii partidului, iar la ieşire va comunica hotărârea colegilor săi.

"Merg şi discut la grup cu colegii senatori. La ieşire, vă comunic decizia colegilor mei", a răspuns Ponta la întrebările insistente ale jurnaliştilor referitoare la decizia luată de conducerea PSD în privinţa lui Geoană.

"Aici (în BPN al PSD - n.r.) a fost un vot, urmează un vot şi în grupul de la Senat", a fost singura precizare pe care a mai făcut-o preşedintele PSD.

Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean a declarat, însă, că PSD îi va propune lui Mircea Geoană să renunţe la funcţia de preşedinte al Senatului şi că speră ca acesta să accepte, fiind în interesul PSD şi al USL.

Corlăţean a afirmat că analiza făcută de BPN al PSD a fost că, propunându-i-se lui Geoană să renunţe de bună voie la preşedinţia Senatului, "garantează o stare de linişte" în PSD şi în USL.

"Nu este vorba de o chestie personală, eu aşa am perceput-o", a adăugat el.

Corlăţean a menţionat că, potrivit Regulamentului Senatului şi a unor decizii ale Curţii Constituţionale, grupul care a nominalizat preşedintele unei Camere poate face nominalizarea pentru aceeaşi poziţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici