Iliescu: Maghiarii din România nu au a se plânge, dar au ambiţii şi fac excese

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că România este o ţară "exemplară" în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, că maghiarii din România nu au niciun motiv să se plângă şi că Guvernul face concesii acestei etnii pentru a menţine UDMR "legat" de Executiv"

20 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Maghiarii din România nu au a se plânge, dar au ambiţii şi fac excese

Iliescu: Maghiarii din România nu au a se plânge, dar au ambiţii şi fac excese (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a criticat, vineri, la Ploieşti, în cadrul unei întâlniri cu simpatizaţii la sediul PSD Ploieşti, faptul că Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei.

"Atribuţiunea de for legislativ revine Parlamentului, nu Guvernului. Asumarea de răspundere înseamnă Guvernul să se substituie Parlamentului, să nu lase Parlamentul să judece şi să elaboreze legile ţării. Deci este un abuz şi o încălcare a atribuţiunilor constituţionale", a spus Ion Iliescu.

Acesta a adăugat că, în condiţiile în care Legea educaţiei se afla în procedură parlamentară, "e cu atât mai aberantă această pretenţie a Guvernului de a-şi asuma răspunderea".

În acest context, Ion Iliescu a spus că guvernul a făcut nişte concesii la adresa UDMR-ului în ceea ce priveşte Legea educaţiei.

Fostul şef al statului a apreciat, de asemenea, că singura raţiune a asumării răspunderii de către Guvern pe Legea educaţiei este aceea de a menţine UDMR "legat de Executiv".

"Noi suntem o ţară exemplară în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale, iar maghiarii de la noi nu au a se plânge din acest punct de vedere în legătură cu toate drepturile posibile. Dar sunt nişte ambiţii şi nişte excese din acest punct de vedere ale lor, iar Guvernul a făcut şi vrea să facă concesii în continuare ca să-i menţină legaţi de echipa guvernamentală. Asta-i toată raţiunea asumării răspunderii, ca să le asigure maghiarilor nu ştiu ce poziţie în legea învăţământului, ceea ce este aberant şi înseamnă cedarea unor poziţii de principiu", a spus Ion Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici