Iliescu: O alianţă îşi impune punctul de vedere indiferent cum se desfăşoară consultările cu Băsescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că o alianţă de partide care are o platformă comună, cum este USL, îşi va impune punctul de vedere indiferent cum se vor desfăşura consultările cu şeful statului, Traian Băsescu.

159 afișări
Imaginea articolului Iliescu: O alianţă îşi impune punctul de vedere indiferent cum se desfăşoară consultările cu Băsescu

Iliescu: O alianţă îşi impune punctul de vedere indiferent cum se desfăşoară consultările cu Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Partidele, când sunt în alianţă, indiferent cum merg la preşedinte, când au o platformă comună a unei alianţe, îşi impun această platformă indiferent de felul în care se desfăşoară dialogul cu preşedintele. E un avantaj când este o alianţă de partide şi un avantaj şi pentru preşedinte să aibă un dialog cu o alianţă constituită care facilitează discuţiile", a spus Iliescu.

El a opinat că, în caz contrar, există "proceduri" care să evite aceste "proceduri subiective" ale şefului statului privind chemarea la consultări a partidelor, nu a alianţelor.

"Altminteri, proceduri ca să evite chiar asemenea proceduri subiective există. Şi o alianţă îşi impune un punct de vedere indiferent cum se desfăşoară consultările", a subliniat Iliescu.

Fostul şef al statului a mai spus că desemnarea viitorului premier nu ţine de ceea ce doreşte "persoana Traian Băsescu", el arătând că preşedintele României trebuie să procedeze conform regulilor constituţionale, care sunt "foarte explicite" în acest sens.

"Nu ştiu dacă sunt liste (de premieri, n.r.) lungi sau scurte. Regula constituţională este foarte clară şi ea este predeterminată de fapt de rezultatul alegerilor şi de structura Parlamentului. Dacă, aşa cum arată prognozele, se întrevede o majoritate stabilă şi această majoritate se conturează şi există în cadrul acestei majorităţi un punct de vedere comun, candidatul de premier rezultă din această artimetică la care preşedintele nu are ce face, trebuie să respecte jocul democratic", a subliniat Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că după alegeri va chema la consultări pentru desemnarea premierului numai partidele, dacă niciunul nu obţine mai mult de 50% din voturi, iar USL va trebui să accepte acest lucru, menţionând că problema partidelor din Uniune este încrederea reciprocă.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici