Iliescu: Relaţiile personale Băsescu - Ponta afectează instituţiile şi dăunează imaginii ţării

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că relaţiile personale dintre actualul şef de stat, Traian Băsescu, şi premierul Victor Ponta afectează funcţionarea instituţiilor şi dăunează imaginii ţării, inclusiv capacităţii de luare a măsurilor potrivite în momente delicate.

346 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Relaţiile personale Băsescu - Ponta afectează instituţiile şi dăunează imaginii ţării

Victor Ponta, Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Iliescu a participat, luni, la lansarea romanului "Despăgubirea. Povestea unui supravieţuitor" de Peter Herzog. Întrebat, la final, dacă ar fi convocat CSAT pe tema Ucraina dacă ar mai fi fost şef de stat, Iliescu a răspuns: "Probabil că era nevoie". El a menţionat că tema Ucraina este mult mai importantă decât multe altele pentru care a fost reunit acest for.

"Probabiul că era nevoie (de convocarea CSAT, n.r.) . Adică e o temă mult mai importantă decât multe altele care au constituit obiectul convocării CSAT", a răspuns Iliescu. El a precizat că şi CSAT, dacă este convocat, trebuie să aibă coerenţa sa, ca instituţie, şi a subliniat că, din păcate, există convulsii mari situate la vârful statului român între preşedinte şi premier, care dăunează imaginii externe a României şi capacităţii acesteia de a lua măsuri potrivite.

"Or, asta se reflectă şi în CSAT şi în ideea de a convoca sau nu CSAT. Este, din păcate, o situaţie anormală azi în raporturile dintre instituţiile statului. Reflectă o situaţie anormală de relaţii personale care afectează relaţiile instituţionale în stat şi asta ne dăunează ca imagine externă şi chiar pentru a asigura măsuri potrivite în momente delicate pentru ţară", a spus Iliescu.

Fostul şef de stat a mai spus că actuala situaţie în care se află România este dominată de controversele şi conflictele între instituţii şi oamenii care le reprezintă. "Ăsta este elementul trist şi anormal care se petrece în ţara noastră. Aceasta şi marchează elementele acestea de ieşirile nepotrivite ale unora sau ale altora şi imaginea pe care o oeferim lumii e de lipsă de comunicare înte instituţiile fundamentale ale statului în problemele fundamentale ale intereselor noastre naţionale", a mai spus Iliescu.

El a adăugat: "Din păcate, s-a creat o atmosferă nepropice pentru raporturile între instituţiile statului. Nu este vorba de relaţii personale între două persoane, Băsescu şi Ponta, ci este vorba de instituţiile pe care le reprezintă. Şi aici cred că ar trebui să existe mai multă scrupulozitate în ceea ce priveşte ieşirile publice şi ale unuia, şi ale altuia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici