IMM Invest: Andrei Pop (PSD) a cerut Guvernului să-şi adapteze rapid procedurile, după ce băncile au refuzat antreprenorii

  • Guvernul, prin programul IMM Invest, are intenţii bune, dar merge cu viteza melcului, crede deputatul PSD Andrei Pop.
  • Reacţia sa vine ca răspuns la faptul că unele IMM-uri primesc refuzuri la creditare, dar nu primesc o justificare concretă.
  • 1.441 de credite au fost aprobate prin programul IMM Invest, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, din aproape 59.000 de firme mici şi mijlocii câte au aplicat.
409 afișări
Imaginea articolului IMM Invest: Andrei Pop (PSD) a cerut Guvernului să-şi adapteze rapid procedurile, după ce băncile au refuzat antreprenorii

Andrei Pop (PSD) cere Guvernului să-şi adapteze procedurile, după ce băncile au refuzat antreprenorii

Andrei Pop, deputat PSD, cere intervenţia rapidă a Guvernului pentru a salva programul IMM Invest, după ce băncile au refuzat antreprenorii, deşi statul garantează cu până la 90% creditele oferite de bănci.

„În mod cert, cu IMM Invest, rămânem în întuneric”, crede Pop, care solicită Guvernului să-şi adapteze procedurile, pentru că „statele care reuşesc să pornească cât mai repede motoarele în această criză vor câştiga, cele care se vor mişca mai încet vor pierde”.

Până în prezent, aproape 59.000 de IMM-uri au aplicat pentru un credit garantat de stat prin programul IMM Invest, iar mai mult de 1.441 de credite au fost deja aprobate, potrivit datelor FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri), instituţia care gestionează programul.

„Guvernul, prin FNGCIMM trebuie să găsească formula pentru a simplifica procesul de analiză şi normele interne care diferă de la bancă la bancă. Să impună termene clare băncilor care au subscris suma şi să fie un partener alături de creditori pentru a scurta timpul de raspuns. Până şi responsabilii din bănci au recunoscut că documentaţia este destul de mare, în condiţiile în care multe firme nu s-au confruntat cu o astfel de situaţie”, a transmis Pop. 

În România sunt active 500.000 de IMM-uri. Preşedintele CA al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a aproximat că 15.000 de firme vor putea accesa bugetul de 15 miliarde de lei. 

„Este această sumă alocată suficientă? Cifrele vorbesc de la sine. În timp ce în Austria, de exemplu, sunt implementate două măsuri în valoare de 23 de miliarde de euro, în Cehia aproximativ 19 miliarde sunt dedicaţi IMM-urile, iar în Polonia în jur de 31 de miliarde de euro, Guvernul României corectează singura măsură subfinanţată şi împănată de ”certificate Covid” sau alte tipuri de documente birocratice”, a apreciat deputatul PSD. 

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă care modifică programul IMM Invest prin care au fost înlăturate două bariere, respectiv renunţarea la garanţii din partea întreprinderilor şi eliminarea certificatelor CoVID.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici