Orban, Barna, Cioloş, Kelemen negociază acum la Vila Lac. Au început discuţiile pentru formarea noului guvern LIVE UPDATE

  • Negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR – au început sâmbătă dimineaţa la Vila Lac 1.
  • Liberalii au anunţat că îl susţin pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, pentru funcţia de premier.
  • Marea luptă este dată pentru ministerele Finanţe, Justiţie, Dezvoltare.
  • Barna şi Orban dispută între ei preşedinţia Camerei Deputaţilor.
  • Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR, a declarat vineri seară că „într-un parteneriat adevărat”, PNL nu poate avea şi funcţia de premier, şi pe cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
  • Pe de altă parte, Alianţa USR PLUS vizează două ministere importante, respectiv Finanţe şi Ministerul Dezvoltării.
  • Negocierile se vor purta în trei comisii - una discută de funcţii, alta de programul de guvernare şi alta despre activitatea parlamentară.
4782 afișări
Imaginea articolului Orban, Barna, Cioloş, Kelemen negociază acum la Vila Lac. Au început discuţiile pentru formarea noului guvern LIVE UPDATE

Orban, Barna, Cioloş, Kelemen negociază acum la Vila Lac. Au început discuţiile pentru formarea noului guvern LIVE UPDATE

UPDATE 15.00 Blocaj în discuţii asupra partidului căruia îi va reveni şefia Camerei Deputaţilor. PNL şi USR-PLUS şi-o doresc pentru liderii lor Ludovic Orban şi Dan Barna şi nu pare să cedeze niciunul. 

 

UPDATE 14.00 Dragoş Pîslaru (USRPLUS) anunţă finalizarea negocierilor pe capitolul de digitalizare

Dragoş Pîslaru anunţă că au fost finalizate negocierile pe capitolul digitalizare al programului comun de guvernare USRPLUS-PNL-UDMR.

„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USRPLUS-PNL-UDMR. Şi ce capitol fain pentru o revoluţie a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris fostul ministru al Muncii.

„Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul... XXI. USR PLUS, PNL şi UDMR la aceeaşi masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România”, a scris pe reţeaua de socilizare şi Cristian Ghinea (USRPLUS).

Aceştia publică şi fotografii de la negocierea separată pe digitalizare.

 

Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USRPLUS-PNL-UDMR. Şi ce capitol fain pentru o...

Publicată de Dragoş Pîslaru pe Sâmbătă, 12 decembrie 2020

 

 

Ce se ştie până la această oră:

  • Orban, Barna, Cioloş, Kelemen negociază la Vila Lac viitoarea coaliţie de guvernare, înainte de consultările de luni cu partidele parlamentare de la Cotroceni.
  • Primul la Vila Lac a ajuns Ludovic Orban
  • Viitorul guvern ar urma să aibă cel mult 18 ministere şi doi vicepremieri
  • Lupta mare se duce pe ministerele care dau avize – Finanţele şi Justiţia.
  • Liberalii şi-ar dori să le păstreze ei, dar USR-PLUS vrea cel puţin unul dintre ele.
  • Şefia Camerei Deputaţilor este şi ea subiect de disputată între Orban şi Barna.

     

UPDATE ORA 11.00 Adrian Wiener, USR: Nu este vorba de formarea unui Guvern în jurul PNL, ci alături de PNL şi UDMR

Senatorul USR-PLUS Adrian Wiener, care face parte din echipa USR care participă la negocierile de sâmbătă pentru formarea unui nou guvern, susţine că nu este vorba de un guvern făcut în jurul PNL, ci împreună cu PNL şi UDMR. Citeşte mai mult...

 

UPDATE ORA 10.30: Sunt multe nume de politicieni luate în calcul pentru ministere. Cea mai mare competitie e la Dezvoltare Regională.

Sunt aproape 10 doritori: liberalii Ion Ştefan, Robert Sighiartau, Florin Roman, Dan Motreanu, Florin Roman şi din echipa USR, Ionut Moşteanu. Citeşte mai mult...

 

UPDATE Kelemen: Avem nevoie de un guvern bine structurat şi de un parlament cu majoritate stabilă

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a spus, înaintea negocierilor de sâmbătă pentru formarea unui nou guvern, că România are nevoie de un Executiv bine structurat şi de un parlament cu o majoritate stabilă. Citeşte mai departe...

 

 

Negocierile se desfăşoară la Vila Lac 1 şi se vor purta în trei comisii 

Negocierile oficiale în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a guvernării comune au început sâmbătă între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR – ,după ce joi dimineaţă liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu preşedintele Klaus Iohannis.

Negocierile se desfăşoară la Vila Lac 1 şi se vor purta în trei comisii - una discută de funcţii, alta de programul de guvernare şi alta despre activitatea parlamentară. 

Liberalii au anunţat că îl susţin pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, pentru funcţia de premier. Totodată, PNL vrea şefia Camerei Deputaţilor pentru Ludovic Orban.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înfiinţate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care ţin de cadrul general şi de calendar.

„Nu a existat niciun fel de discuţie legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care ţin de cadrul general, de voinţa de a forma o majoritate de centru-dreapta şi de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înfiinţăm ministere pentru portofolii şi care să aibă un număr cât mai redus de ministere - 16, 17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competenţe serioase şi capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, a declarat vineri seară că, „într-un parteneriat adevărat” PNL nu poate avea şi funcţia de premier, şi pe cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Totuşi, trebuie să spun că sunt două funcţii foarte importante la nivelul statului, Parlament şi Guvern, prim-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Într-un parteneriat adevărat nu un singur partid poate să aibă ambele funcţii”, a afirmat, vineri seara, la Digi24, Dominic Fritz.

Potrivit unor surse politice, liberalii nu vor să renunţe la ministere precum Apărare, Externe, Justiţie, Transporturi sau Dezvoltare, dar ar putea renunţa la portofolii precum Educaţie, Sănătate, Muncă, Tineret şi Sport, Agricultură şi Cultură.

Pe de altă parte, Alianţa USR PLUS vizează două ministere importante, respectiv Finanţe, unde ar putea fi ministru Claudiu Năsui sau Anca Dragu, precum şi Ministerul Dezvoltării.

UPDATE Adrian Wiener, USR: Nu este vorba de formarea unui Guvern în jurul PNL, ci alături de PNL şi UDMR

Senatorul USR-PLUS Adrian Wiener, care face parte din echipa USR care participă la negocierile de sâmbătă pentru formarea unui nou guvern, susţine că nu este vorba de un guvern făcut în jurul PNL, ci împreună cu PNL şi UDMR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici