Înfrângerea lui Erdogan ar putea accelera aderarea Turciei la UE

  • Duminica aceasta, 14 mai, Turcia ar putea scrie o filă de istorie şi ar putea încheia capitolul "Erdogan".
  • Ar fi o schimbare care ar putea readuce dorinţa ţării de a adera la Uniunea Europeană, în timp ce negocierile au fost îngheţate din 2019
  • În timp ce cursa pentru Cumhurbaşkanlığı Sarayı (palatul prezidenţial) pare foarte strânsă, s-ar putea deschide o nouă eră, cea a lui Kemal Kiliçdaroglu, candidatul opoziţiei.
12827 afișări
Imaginea articolului Înfrângerea lui Erdogan ar putea accelera aderarea Turciei la UE

European Parliament/Facebook (FOTO)

Pentru Patrice Moyeuvre, general de brigadă aerian şi cercetător asociat la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), o potenţială schimbare de preşedinte ar trebui să aibă mai presus de toate consecinţe asupra politicii interne. 

Pe plan internaţional, nu trebuie să ne aşteptăm la o „răsturnare”, spune specialistul, în afară de o eventuală „reînviere” a sentimentului de apartenenţă la Uniunea Europeană din partea turcilor. 

Cum ar putea o posibilă victorie a opoziţiei să declanşeze schimbări în Turcia şi la nivel internaţional?

Toate partidele din opoziţie au poziţii comune, în special cu privire la aspectele de suveranitate şi securitate. 

În măsura în care ar câştiga aceste alegeri, nu ar exista neapărat schimbări majore. Este clar că preşedintele în funcţie nu este cunoscut pentru o formă „foarte flexibilă” de diplomaţie. Modul în care vor fi exprimate opoziţiile s-ar putea schimba. 

Turcia va avea întotdeauna aceleaşi probleme de fond, în special cu Grecia şi alte probleme care există de zeci de ani  .

Problema migranţilor sirieni reprezintă o adevărată confruntare între Ankara şi Bruxelles, dar ce s-ar întâmpla dacă Kemal Kiliçdaroglu ar câştiga?  

În timp ce numărul imigranţilor sirieni din Turcia se apropie de 4 milioane, dorinţa Ankarei şi a opoziţiei este ca aceştia să se întoarcă acasă. Partidele din opoziţie au susţinut că în caz de victorie vor retrage trupele turce situate în nordul Siriei, în măsura în care mişcările teroriste kurde vor fi neutralizate. 

Turcia ar putea juca în continuare rolul de mediator pe durata negocierilor dintre Ucraina şi Rusia privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene. 

Din 2019, negocierile dintre Bruxelles şi Ankara au fost îngheţate pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Ne putem aştepta la reluarea discuţiilor dacă opoziţia câştigă?  

Proiectul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană este încă în derulare. Există întotdeauna un minister care se ocupă de Uniunea Europeană. Există încă un negociator şef şi ajutoare UE pentru procesul de aderare. 

Diferenţa în cazul în care opoziţia câştigă, ar exista poate o mişcare mai accelerată a procesului decât în ​​prezent, dar nimeni nu-şi face iluzii, susţine Patrice Moyeuvre pentru CNEWS

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici