Infrastructura şi reducerea evaziunii vor fi obiectivele majore pe care preşedintele le va discuta cu premierul nominalizat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi seara că modernizarea infrastructurii şi reducerea evaziunii sunt cele două obiective majore pe care le va discuta cu viitorul premier desemnat.

1271 afișări
Imaginea articolului  Infrastructura şi reducerea evaziunii vor fi obiectivele majore pe care preşedintele le va discuta cu premierul nominalizat

Klaus Iohannis: Infrastructura, reducerea evaziunii sunt obiectivele majore discutate cu premierul nominalizat

''Aş dori să menţionez două obiective majore pe care România trebuie să le urmărească în perioada următoare: modernizarea şi extinderea infrastructurii, pe de o parte, concomitent cu îmbunătăţirea calităţii mediului de afaceri şi reducerea evaziunii fiscale. Doresc să vă asigur şi doresc să îi asigur pe români că voi discuta despre aceste obiective concrete atunci când va veni momentul să desemnez pe viitorul Prim-ministru al României'', a anunţat Iohannis în cadrul alocuţiunii susţinute în cadrul evenimentului ''Gala Topului Naţional al Firmelor 2016''.

''Economia României traversează acum o perioadă de creştere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an avem o creştere de 5,2%, fapt ce plasează România în topul creşterii economice europene. De asemenea, este de remarcat încrederea de care se bucură România, inclusiv prin creşterea investiţiilor străine directe cu 19% pe primele opt luni ale anului. De aici şi prognozele favorabile, care arată creşteri medii de circa 3,7% în următorii 5 ani, conform datelor Fondului Monetar Internaţional. Aceste cifre sunt încurajatoare, mai ales prin faptul că motoarele creşterii economice s-au multiplicat. Evoluţiile recente ne arată că nu doar motorul consumului s-a accelerat, ci şi componenta investiţională a economiei, chiar dacă mare parte din investiţii, în special în cazul IMM-urilor, se fac încă din surse proprii, de obicei, pe seama profitului'', a mai spus şeful statului.

El a explicat că acesta este motivul pentru care trebuie gândite politici şi făcute eforturi ca mediul de afaceri să beneficieze de o infrastructură financiară mult mai permisivă, care să susţină proiectele de investiţii, atât prin bănci, cât şi prin atragerea de capital de pe pieţele financiare.

''Avem nevoie de o mai bună intermediere pe piaţa de capital, care să asigure un transfer eficient al capitalului în cadrul economiei, inclusiv printr-un rol mai activ al bursei de valori. În acest sens, dar nu numai, România are nevoie de politici economice responsabile, de echilibre sănătoase şi de prudenţă fiscal-bugetară. Este important, de exemplu, ca fondurile băncilor să nu meargă cu precădere către finanţarea statului, pentru acoperirea deficitului bugetar, ci să meargă în economia reală, prin creditarea firmelor pentru proiecte de investiţii, care să creeze locuri de muncă, valoare adăugată şi venituri mai mari pentru români. Dincolo de stabilitatea fiscal-bugetară şi predictibilitatea economică, este important să continuăm reformele în planul economiei reale'', a adăugat Iohannis.

El a arătat că nu este suficient să spunem că România este competitivă din punct de vedere fiscal, prin nivelul cotei unice de 16%, ci trebuie ca şi plata impozitelor să se facă simplu, uşor, fără ca statul să impună reglementări şi controale excesive.

''Trebuie să recunoaştem că încă avem probleme considerabile cu evaziunea fiscală. În această privinţă, statul şi mediul de afaceri trebuie să înţeleagă, deopotrivă, riscurile perpetuării acestui cerc vicios'', a mai subliniat preşedintele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici