Inspecţia Judiciară, fără conducere din 1 septembrie. Activitatea instituţiei este blocată

Mandatele inspectorului-şef şi inspectorului-şef adjunct de la Inspecţia Judiciară s-au încheiat, începând cu 1 septembrie, ceea ce înseamnă blocarea activităţii principale a instituţiei. CSM trebuie să delege în aceste funcţii, dar şi să discute ordonanţa lui Toader de a prelungi mandatele actuale.

1880 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară, fără conducere din 1 septembrie. Activitatea instituţiei este blocată

Inspecţia Judiciară, fără conducere din 1 septembrie. Activitatea instituţiei este blocată

Mandatele lui Lucian Netejoru (inspector-şef) şi al lui Gheorghe Stan (inspector-şef adjunct) de la Inspecţia Judiciară s-au încheiat în data de 1 septembrie. Până la delegarea unor inspectori şefi, întreaga activitate a instituţiei bate pasul pe loc. În aceste condiţii nu pot fi lucrate noi sesizări cu privire la eventuale abateri disciplinare ale magistraţilor şi nici nu vor putea fi încheiate cercetările derulate în acest moment de către inspectorii judiciari, toate documentele aferente având nevoie de un aviz al conducerii, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. De asemenea, nu vor exista nici sesizări din oficiu cu privire la abaterile pe care magistraţii le-ar săvârşi, acest aspect fiind în lista atribuţiilor inspectorului-şef.

Pentru a evita ca activitatea de bază a Inspecţiei Judiciare să fie blocată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis în urmă cu câteva zile, spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, o ordonanţă prin care cere prelungirea mandatelor lui Netejoru şi Stan, până când se ocupă aceste funcţii. Însă, surse din cadrul CSM arată că nu a fost încă stabilită o dată pentru avizarea ordonanţei lui Tudorel Toader.

„Întrucât dispoziţiile Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii în vigoare nu reglementează situaţia în care mandatele funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare expiră înainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor funcţii şi nici posibilitatea exercitării cu titlu interimar a funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct, în situaţia în care acestea devin vacante din alte motive. Faţă de faptul că mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare expiră la data de 1 septembrie 2018 şi nu există o dispoziţie legală care să reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste funcţii; (...) Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă: La articolul 67 din LEgea nr. 317/2204 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, (...) se introduce un alineat nou cu următorul cuprins:

1. În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct în funcţie, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării funcţiei în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii”, se arată în documentul transmis către CSM de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pe de altă parte, minuta Comisiei nr.1 a CSM, întrunită în 9 iulie, arată că şi-a însuşit punct de vedere al DLDC (Direcţia Legislaţie, Documentare şi Contencios) privind posibilitatea de delegare în funcţiile de inspector şef şi inspector- şef adjunct al Inspecţiei Judiciare. Potrivit unor surse, DLDC a concluzionat că Plenul CSM poate delega în funcţiile de inspector-şef şi inspector-şef adjunct, însă o dată a întrunirii plenului nu a fost stabilită, până la acest moment.

Despre această decizie a Comisiei nr.1, şi judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, arată că plenul este organul competent să delege în funcţiile de conducere.

„Ori de câte ori mandatul legal al conducătorului oricărei instanţe sau parchet încetează iar funcţia nu este ocupată prin concurs sau examen, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii deleagă un judecător, respectiv un procuror în acea funcţie până la ocuparea ei prin concurs sau examen. Nu este obligatorie delegarea ocupantului anterior al funcţiei, Secţia apreciind. (...) În cazul Inspecţiei Judiciare, Comisia nr 1 a Consiliului a decis, firesc faţă de cele ce preced, că Plenul CSM are competenţă legală de a delega şi în funcţiile de conducere în care are indrituirea legală să numească”, a scris judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, pe Facebook.

Inspecţia Judiciară este o instituţie intens discutată în interiorul CSM, existând posibilitatea ca acesta să fie unul dintre motivele pentru care nu a fost încă luată o decizie privind conducerea acestei instituţii. De altfel, şapte membri au transmis, zilele trecute, o scrisoare lui Eduard Hellvig, prin care îi cer directorului SRI să transmită Consiliului protocolul încheiat cu Inspecţia Judiciară şi să urgenteze desecretizarea documentului, deoarece instituţia este, potrivit magistraţilor, singura care a refuzat nejustificat să îl transmită, deşi i-a fost cerut în două rânduri.

Instituţia a fost împărţită în două şi cu ocazia controlului făcut la DNA, în toamna anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici