Institutul Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu, rămâne neatins. PSD desfiinţează decizia Guvernului

  • Au fost 44 de voturi "împotrivă" şi 11 abţineri.
  • Potrivit unui amendament, Guvernul stabileşte, în 30 de zile de la intrarea în vigoare, măsuri pentru reluarea activităţii, oprită prin ordonanţă de urgenţă.
  • Dacă PSD crede că liberalii încearcă să distrugă un însemn al democraţiei, USR consideră că Institutul e „o sursă de sinecuri pentru două persoane judecate pentru crime împotriva umanităţii - Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu"
4126 afișări
Imaginea articolului Institutul Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu, rămâne neatins. PSD desfiinţează decizia Guvernului

Institutul Revoluţiei Române rămâne neatins

Senatorii au respins OUG prin care se desfiinţa Institutul Revoluţiei Române din 1989.

În ciuda numeroaselor încercări de a desfiinţa Institutul Revoluţiei Române, acesta rămâne în picioare. Senatul a respins, miercuri, ca for decizional, OUG prin care se vrea desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989. Potrivit unui amendament, Guvernul stabileşte, în 30 de zile de la intrarea în vigoare, măsuri pentru reluarea activităţii.

Social-democraţii au adus argumente în favoarea resuscitării Institutului.

„Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române este un act prin care se încearcă ştergerea istoriei. Revoluţia a însemnat democraţie. Cine suspendă studierea genealogiei libertăţii noastre democratice suspendă, de fapt, tocmai democraţia. (...) Se desfiinţează instituţii pentru că ele contrazic linia oficială a partidului, atunci comunist, atunci liberal”, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

Senatoarea USR Florina Presadă a spus că Institutul e „un institut de casă, cu o sursă de venit pentru apropiaţii PSD”, „o sursă de sinecuri pentru două persoane judecate pentru crime împotriva umanităţii - Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu".

Institutul Revoluţiei a fost fondat prin lege în 2004, iar în ultimii ani a fost condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

Guvernul a decis în decembrie ca patrimoniul şi arhiva Institutului Revoluţiei Române, desfiinţat de Guvern anul trecut, să fie preluate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. La rândul său, conducerea IICMER a decis să înfiinţeze o Direcţie specială, care să investigheze şi să demaşte crimele şi abuzurile din timpul Revoluţiei din decembrie 1989.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici