Întâlnire Călin Popescu Tăriceanu - Maia Sandu: Şeful Senatului i-a transmis premierul Republicii Moldova susţinerea parcursului european al ţării vecine

Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis premierului Republicii Moldova Maia Sandu, la întrevederea de marţi de la Parlament, că România susţine parcursul european al ţării, anunţă Senatul, într-un comunicat de presă.

104 afișări
Imaginea articolului Întâlnire Călin Popescu Tăriceanu - Maia Sandu: Şeful Senatului i-a transmis premierul Republicii Moldova susţinerea parcursului european al ţării vecine

Întâlnire Călin Popescu Tăriceanu - Maia Sandu: Şeful Senatului i-a transmis premierul Republicii Moldova susţinerea parcursului european al ţării vecine

"În deschiderea discuţiei, preşedintele Senatului a felicitat-o pentru votul de încredere primit din partea legislativului din Republica Moldova şi a asigurat-o de sprijinul autorităţilor române în îndeplinirea mandatului său. Demnitarul român a arătat că relaţia cu Republica Moldova continuă să fie pentru România o prioritate de prim rang şi a evidenţiat rolul României în susţinerea parcursului european al acesteia”, se arată în comunicatul de presă al Senatului remis, marţi, MEDIAFAX.

De asemenea, preşedintele Senatului a accentuat importanţa aprofundării dialogului dintre cele două parlamente în legătură cu drumul european al Republicii Moldova şi a menţionat, în context, înfiinţarea şi activitatea în Parlamentul României a unei comisii dedicate integrării europene a Republicii Moldova.

Tăroceanu a mai precizat că "Parlamentul României a adoptat recent o declaraţie privind susţinerea noului Guvern de la Chişinău, menţionând că există aşteptări pentru un angajament ferm al acestuia în continuarea parcursului european, inclusiv în direcţia implementării Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană", conform sursei citate.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a arătat că, "pentru asigurarea ireversibilităţii procesului de integrare europeană, este necesară continuarea reformelor interne, cu respectarea principiilor democratice şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova".

"În cadrul discuţiilor a fost abordată şi tema cooperării bilaterale pe anumite proiecte de importanţă strategică, în special cele privind interconectarea energetică, despre care preşedintele Senatului a declarat că rămân printre cele mai importante pârghii ale avansării Parteneriatului Strategic. În încheiere, oficialul român a reafirmat că România, în calitatea sa de vecin de încredere care împărtăşeşte o comunitate de limbă, cultură şi istorie, va sprijini în continuare aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi eforturile sale privind realizarea reformelor democratice necesare", mai arată sursa menţionată.

Maia Sandu a avut întrevederi, marţi, la Bucureşti şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Viorica Dăncilă şi cu şeful statului Klaus Iohannis. Este prima vizită a şefului Executivului, după recunoaşterea Guvernului moldovean.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat, pe 15 iunie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără şi cea privind dizolvarea Parlamentului, dar şi cea prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici