Întâlnirea lui Liz Truss cu premierul irlandez ridică speranţe că discuţiile cu UE vor fi reluate

Liz Truss, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, şi Micheál Martin, Taoiseach-ul Irlandei, au convenit că există o oportunitate pentru restabilirea relaţiilor anglo-irlandeze.

545 afișări
Imaginea articolului Întâlnirea lui Liz Truss cu premierul irlandez ridică speranţe că discuţiile cu UE vor fi reluate

FOTO: Associated Press News

Speranţele că discuţiile dintre Regatul Unit şi UE se vor relua după o dispută prelungită cu privire la aranjamentele privind Brexitul din Irlanda de Nord au crescut după o întâlnire de 45 de minute între Liz Truss şi premierul irlandez la Downing Street.

Taoiseach-ul Micheál Martin a fost unul dintre cei cinci lideri mondiali care au avut „întâlniri” cu prim-ministrul britanic înainte de înmormântarea reginei Elizabeth a II-a de luni, ceea ce a fost văzut de unii ca un semn al deciziei Marii Britanii de a restabili relaţiile cu vecinul ei vestic. 

Martin a oferit condoleanţe poporului britanic pentru moartea monarhului, mai transmite The Guardian

Nu au fost emise declaraţii din cauza perioadei oficiale de doliu, dar se înţelege că ambele părţi au convenit că există o oportunitate de a reseta relaţia dintre Regatul Unit şi Irlanda, alimentând speranţa că discuţiile cu UE vor fi reluate în câteva săptămâni.

Negocierile dintre Londra şi Bruxelles au fost întrerupte în februarie din cauza izbucnirii războiului în Ucraina şi pe fondul escaladării opoziţiei faţă de protocol în rândul partidelor unioniste din Irlanda de Nord.

Se crede că Truss şi Martin au discutat despre importanţa relaţiilor mai largi dintre cele două ţări şi despre importanţa unităţii în faţa provocărilor globale, inclusiv a crizei energetice.

Întâlnirea dintre cei doi lideri a avut loc la doar câteva zile după ce ministrul de externe irlandez, Simon Coveney, şi-a exprimat „optimismul prudent că vom vedea în câteva săptămâni deschiderea unui efort onest pentru a încerca să soluţioneze unele dintre aceste probleme care au fost restante mult prea mult timp”.

Ambele părţi au declarat în ultimele două săptămâni că sunt hotărâte să găsească o cale convenită pentru regulile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, Regatul Unit cerând eliminarea controalelor fizice asupra produselor agricole şi a altor bunuri.

Cu toate acestea, Marea Britanie a insistat, de asemenea, că îşi va menţine dreptul de a lua măsuri unilaterale ca „poliţă de asigurare” în cazul în care nu poate fi găsită o soluţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici