Interimatul lui Meleşcanu expiră oficial luni

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că interimatul său expiră oficial luni, potrivit procedurilor de calcul din Codul de procedură civilă, şi a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect.

83 afișări
Imaginea articolului Interimatul lui Meleşcanu expiră oficial luni

Interimatul lui Meleşcanu expiră oficial luni

"Constituţia nu stabileşte modul de numărare a celor 45 de zile de interimat, astfel se foloseşte sistemul de calculare a termenelor din Codul de procedură civilă care spune că nu se ţine cont că sunt zile lucrătoare sau nu, sunt 45 de zile calendaristice şi prevede că nu se socoteşte prima zi", a explicat Meleşcanu, care a precizat că perioada de 45 de zile ar expira astfel sâmbătă, iar în aceste condiţii se încheie de fapt în prima zi lucrătoare, adică luni.

El a explicat că de fapt premierul este singurul care va decide ce se va întâmpla în continuare la Ministerul Justiţiei.

"Premierul este singurul în măsură să ia o decizie. Există de fapt trei posibilităţi: propunerea unui ministru cu portofoliu plin, numirea unui alt interimar din Guvern sau prelungirea interimatului meu", a explicat Meleşcanu, adăugând că nu a discutat pe acest subiect cu premierul.

Teodor Meleşcanu a făcut aceste declaraţii după şedinţa de bilanţ a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la finalul căreia le-a spus celor prezenţi: "Să ne vedem la anul la următorul bilanţ". Ulterior, el a explicat că nu s-a referit la faptul că va păstra funcţia de ministru al Justiţiei.

"Nu se pune problema de renunţat la unul dintre ministere. La Ministerul Justiţiei sunt interimar. A fost o formulă ca să îmi exprim sprijinul, pentru că activitatea lor foarte importantă şi sper să vin în calitate de invitat la anul, ca ministru al Apărării să prezint şi eu un raport despre sprijinul pe care l-am acordat", a spus Meleşcanu.

Articolul 107, alineatul 3 din Constituţie prevede: "Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (n.r. - demisie, incompatibilitate, pierderea drepturilor electorale) cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primuluiministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern".

Alineatul 4 stipulează că "prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile".

Interimatul lui Meleşcanu a început în 15 ianuarie, când s-a publicat decretul de numire a sa în Monitorul Oficial.

Surse liberale au declarat, miercuri, că premierul Călin Popescu Tăriceanu îl va propune pe Teodor Meleşcanu pentru un nou mandat de ministru interimar al Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici