Video INTERVIU: Anastase: Nu mi-e teamă de demisie; într-o săptămână se poate debloca activitatea Camerei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că nu se teme de demisie, crede că într-o săptămână ar putea fi deblocată activitatea Camerei, spune că îşi reproşează sinceritatea şi se declară o admiratoare a lui Madeleine Albright şi Margaret Thatcher.

140 afişări

Roberta Anastase îi acuză pe preşedinţii PSD şi PNL de blocareaactivităţii Camerei Deputaţilor. Ea susţine ca la nivelul liderilorde grup se ajunsese la un acord privind respectarea a şaseprincipii, însă liderii celor două partide din opoziţie nu aususţinut acest demers.

Preşedintele Camerei consideră, însă, că într-o săptămânăactivitatea din acest for legislativ ar putea fi deblocată.

Anastase susţine că discuţia despre persoana sa reprezintă doarun pretext al liderilor partidelor din opoziţie pentru blocareaactivităţii parlamentare.

Roberta Anastase vorbeşte în interviu despre discuţiile dinultima vreme legate de demisia sa de la şefia a Camerei. Ea susţinecă nu îi este teamă de un asemenea gest. "Acest gest nu este ungest de care să-mi fie teamă. În niciun moment", susţinepreşedintele Camerei.

Ea acuză însă opoziţia că foloseşte această cerere ca pe uninstrument de şantaj.

Preşedintele Camerei Deputaţilor spune că în politică "trebuiesă ai stomac" şi îşi spune opinia despre cât este mit şi cât esterealitate din faptul că femeile din politică ajung doar dacă au unbărbat puternic în spate. "Femeii Roberta Anastase nu-i este uşorcând i se vorbeşte urât, nu-i este uşor când este jignită. Omulpolitic înţelege această situaţie", mai spune Anastase.

În ceea ce priveşte PDL, Roberta Anastase consideră că trebuieîmbunătăţită comunicarea publică. "Cred că noi am lăsat prea multelucruri să treacă fără a fi îndeajuns explicate", spune ea.

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAXde preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase:

Reporter: Doamna Roberta Anastase, cum vedeţideblocarea situaţiei din Camera Deputaţilor? De mai multe luniexistă această criză, o situaţie tensionată, PSD şi PNL refuză săstea la lucrări, cer în mod insistent demisia dumneavoastră.

RobertaAnastase: Vreau să vă spun că săptămâna trecută amajuns la un consens cu toţi liderii de grup. Împreună cu dumnealoram avut o serie de întâlniri, am discutat despre lucrurile caresunt menite să îmbunătăţească activitatea Camerei Deputaţilor.Majoritatea propunerilor, cei de la PDL şi eu, ca preşedinte alCamerei, le-am acceptat şi susţinut. Pot să vă spun că avem viziunicomune dintr-o raţiune simplă: cu toţii am văzut unde nufuncţionează şi ce e nevoie de schimbat astfel încât să îmbunătăţimactivitatea Camerei Deputaţilor. Am ajuns la un punct comun, amajuns la şase principii asupra cărora am picat de acord, urmând cafiecare dintre liderii de grup prezenţi la discuţii şi care auvenit cu încuviinţarea liderilor lor la aceste negiocieri, şi mărefer şi la PSD şi la PNL, dar şi la liderii din coaliţia deguvernare, au plecat către forurile politice pentru a-şi luaacordul.

Ei bine, în forurile lor politice a intervenit blocajul, înforurile lor politice s-a decis ca în Cameră lucrurile să nu fieîmbunătăţite. În aceste condiţii, liderii din coaliţia de guvernareau stabilit ca să semneze acest protocol şi să meargă peprincipiile asumate de toţi liderii de grup şi să modificeRegulamentul. E un lucru foarte important de spus.

Acest acord a fost făcut între liderii de grup, iar persoanapreşedintelui Camerei Deputaţilor nu a fost pusă de nicio culoareîn discuţie. Nici măcar nu am deschis acest subiect pentru că noiam mers pe un principiu care, credem noi, este sănătos: CameraDeputaţilor este un for în care partidele politice suntreprezentate. E firesc să existe şi dezbateri politice, dar înacelaşi timp mai presus de toate ne interesează funcţionareaacestei instituţii.

Din păcate, liderii celor două partide de opoziţie nu au înţelesacest lucru şi nu au susţinut acest demers. Suntem într-o situaţiecare să spunem creează anumite dificultăţi liderilor de grup, cuatât mai mult cu cât eu am remarcat buna credinţă şi deschidereatuturor liderilor de grup prezenţi şi, repet, toate lucrurile şiprincipiile asupra cărora noi am căzut de acord vizau îmbunătăţireaactivităţii Camerei Deputaţilor.

Reporter: La întâlnirea de la Palatul Cotrocenis-a discutat despre o posibilă demisie a dumneavoastră din funcţiade preşedinte al Camerei Deputaţilor?

RobertaAnastase: Nu am discutat, nici măcar nu erasubiectul discuţiei. Şi aici lucrurile sunt din punctul meu devedere foarte clare: eu ştiu că există obsesia unor lideri politicicu privire la preşedintele Traian Băsescu, dar noi toţi trebuie săînţelegem că preşedintele Traian Băsescu nu se implică înactivităţile noastre parlamentare şi este până la urmă incorect dinpartea liderilor politici ai opoziţiei că se solicită acestlucru.

Preşedintele a cerut un moratoriu şi oricine are o minimăcultură politică ştie că un moratoriu înseamnă doar îngheţareaanumitor dispute pentru o perioadă de timp. Preşedintele a vorbitde 45 de zile în intervenţia pe care a avut-o în plenulParlamentului. Aceste 45 de zile în care forţele politice carealtfel, sigur, au dispute, au puncte de vedere diferite, să sefocalizeze în aceste 45 de zile asupra priorităţilor României,subiecte care sunt legate de interesul naţional. Este vorba despreun calcul economic, este vorba despre nevoia de a ieşi din criză.Şi până la urmă colegii mei din PDL au spus un lucru foarte corect,noi nu cerem opoziţiei să vină alături să sprijine acesteiniţiative pentru că poate am cere prea mult şi pentru că încă dela început partidele de opoziţie nu au acceptat ideea că Româniatrece printr-o criză şi că împreună trebuie să găsim soluţii. Dealtfel, nici nu au aceste soluţii.

Ce am cerut noi este să nu blocheze activitatea Parlamentuluiastfel încât lucrurile care trebuie făcute pentru România şi pecare noi ni le-am asumat la guvernare să poată fi îndeplinite. Pânăla urmă, de la început am ştiut ce ne aşteaptă şi ne-am asumatchiar cu riscul de a pierde cel puţin pe moment voturi. În acelaşitimp, am credinţa că românii înţeleg foarte bine situaţia şi nu-imai păcălesc vorbele goale ale unor lideri. Dar această situaţieevident va fi tranşată la momentul alegerilor. Până atunci, eimportant să trecem aceste legi care sunt în interes naţional, iarorice solicitare de negociere sună a negocia ceea ce e în interesnaţional.

A te ascunde în spatele unei demisii este un gest delaşitate.

Reporter: Ce înseamnă "a te ascunde în spateleunei demisii"? V-aţi gândit dumneavoastră, de exemplu, să vă daţidemisia, v-a trecut prin gând?

RobertaAnastase: Am să despart puţin întrebarea. În primulrând, vreau să clarific un lucru. A te ascunde în spatele uneidemisii înseamnă din partea celor doi lideri politici a cere unlucru care nu are legătură, în acest moment, cu interesul naţional.Pentru că trebuie să spunem iarăşi şi trebuie să fim cinstiţi, lamomentul discutării legii pensiilor, mult invocata acea lege apensiilor, la momentul respectiv, liderii celor două partide audecis scoaterea din sală a propriilor partide. Şi aici vineîntrebarea: cum îţi reprezinţi electoratul, cum îi reprezinţi peromâni în Parlament, dacă tu de fiecare dată ai altceva mai bun defăcut decât să fii în Parlament şi să-ţi susţii anumite puncte devedere?

În al doilea rând, reamintesc un lucru. Şi aici este deexemplificat, poate, acest dublu limbaj care este folosit, deexemplu, la nivelul PNL. Crin Antonescu vorbeşte despre fraudareavoturilor. Păi, conform Regulamentului, responsabilul de numărareavoturilor era chiar cel care astăzi a fost înaintat în ierarhiapartidului, şi mă refer la domnul Mihai Voicu, domnul CrinAntonescu precizând că este înlocuitorul de drept al acestuia lapreşedinţia PNL. Până la urmă, ce să înţeleg din acest gest? Acestdublu limbaj până la urmă nu poate să meargă la nesfârşit. Dorescsă mai reamintesc un lucru, la solicitarea mea ca preşedinte deşedinţă care am ca şi responsabilităţi un singur lucru, să urmărescbuna desfăşurare a şedinţelor şi, în acelaşi timp, trebuie să văspun şi din spatele lucrurilor, mi-au atras atenţia membriiComisiei de muncă, chiar preşedintele acesteia, de un text de legefoarte complicat şi care are foarte multe amendamente şi foartemulte dintre ele erau contradictoriu şi atunci întreaga mea atenţiea fost focalizată asupra acestui proiect de lege.

Eu, ca preşedinte al Camerei, mi-am făcut datoria. Întrebareaeste: Secretarul care ar reprezenta opoziţia de ce nu şi-a făcutîndatoririle? Şi de ce PNL nu vine să-i ceară demisia? Pentru că,într-adevăr, dacă vrem să vorbim despre un vinovat, atunci acestaeste. Dar iarăşi intervine o inconsecvenţă: am cerut liderilorgrupurilor parlamentare dacă au vreun dubiu să întrebăm plenulasupra reluării votului final pe Legea pensiilor, aşa cum, până laurmă, era corect de luat în discuţii. Am întrebat plenul, am supusla vot, au votat 33 de parlamentari din 333 pentru reluareavotului. Doar 33 de parlamentari au considerat că votul a fostincorect, restul au considerat că acest vot a fost dat corect.Atitudinea din acel moment a reprezentanţilor Camerei e firesc săfie în consonanţă cu ceea ce plenul a decis. Şi mai reamintesc unlucru: hotărârea Curţii Constituţionale care a declarat aceastălege constituţională.

Până la urmă preşedintele a făcut un gest important, a întins omână Parlamentului. Şi a spus: "Ok, aveţi dispute interne, la Senatnu aţi dezbătut legea, la Cameră contestaţi şi aşa mai departe.Aveţi şansa să dezbateţi legea pe o temă care este unificatoarepentru toate grupurile politice". Aici este diferenţa întreinteresul naţional şi interesul personal al unor lideri de a-şiface imagine şi a câştiga în mod facil voturi.

CITEŞTE ÎNCONTINUARE...

Citește mai departe:

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici