INTERVIU Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE: Riscul unui Brexit fără acord e foarte mare. Ne preocupă situaţia cetăţenilor români

Riscurile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit sunt foarte mari, apreciază, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, exprimând preocupare privind situaţia cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul britanic.

1070 afişări
Imaginea articolului INTERVIU Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE: Riscul unui Brexit fără acord e foarte mare. Ne preocupă situaţia cetăţenilor români

INTERVIU Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE

Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre criza Brexit, despre rezultatele Preşedinţiei României la Consiliul UE şi despre viitorul reprezentant al ţării noastre în Comisia Europeană.

Redăm integral interviul cu ambasadorul României la UE:

MEDIAFAX: Ce aduce nou î n acest an Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, comparativ cu 2018?

Luminiţa Odobescu: În primul rând, anul acesta practic s-au discutat reperele pentru anul următor, pentru perioada imediat următoare ale politicii externe. Liniile au fost date foarte clar de către preşedinte, de către premier, dar evident şi de ministrul de Externe. După care am avut sesiunile specifice pe spaţiile geografice şi pe diversele tematici în ceea ce priveşte UE. Cred că este o toamnă plină, cu foarte multe provocări, cu foarte multă treabă, pentru că vorbim de noul ciclu instituţional, de finalizarea noii Comisii şi de trasarea liniilor de lucru pentru UE, pe baza agendei stratetige adoptate în timpul Preşedinţiei române a Consiliului UE. Vorbim în primul rând de Brexit, care dacă ne uităm zilele acestea, sunt foarte multe declaraţii politice cu impact major asupra activităţii noastre viitoare, cu impact nu numai pe cetăţeni, care e o preocupare importantă pentru autorităţile române.

MEDIAFAX: Cum îi afectează pe românii din Marea Britanie?

Luminiţa Odobescu: Sunt foarte multe dosare legislative, negocierile pe viitorul buget, sigur Brexit are un impact pe negocierile viitoare în ceea ce priveşte bugetul UE. Sunt foarte multe schimbări dacă ne uităm numai la agenda strategică, evident la priorităţile noii Comisii, vorbim de schimbările climatice, agenda digitală, noile priorităţi în materie de politică externă, de toate acestea treptat, treptat, se vor concretiza în acţiuni clare la nivelul UE şi practic România trebuie să fie prezentă în aceste discuţii.

MEDIAFAX: În ceea ce priveşte noile evoluţii ale Brexit, care va fi impactul asupra românilor şi a cetăţenilor europeni în general?

Luminiţa Odobescu: Avem o comunitate importantă de fapt nu numai de cetăţeni români. Sunt şi cetăţeni europeni, în ansamblu sunt peste 3 milioane de cetăţeni europeni în Marea Britanie. Drepturile acestora şi ale familiilor au fost pe deplin protejate şi asigurate prin acordul de retragere. De aceea s-a subliniat că acordul de retragere este cel mai bun instrument pe care îl avem la momentul actual pentru a proteja drepturile cetăţenilor români, europeni şi ale familiilor acestora. De fapt aceasta a fost o prioritate pentru noi, pentru autorităţile române, pentru diplomaţii de la Bruxelles în negocierile din cadrul acordului de retragere.

Sigur lucrurile la momentul actual sunt puţin neclare. Riscurile sunt foarte mari de a ne îndrepta spre lipsa unui acord, ceea ce ne preocupă este evident să ne asigurăm ca aceste drepturi ale cetăţenilor români, europeni, ale familiilor acestora, vorbim nu numai de cei care lucrează, vorbim de studenţi, de cei care circulă, sunt protejate. Acesta a fost şi subiectul principal al convorbirilor telefonice dintre preşedintele României şi premierul britanic.

Până la urmă, angajamentele politice, să nu uităm. Totuşi, Marea Britanie este şi va rămâne, un important partener, nu numai pentru România, dar pentru Uniunea Europeană şi plecăm de la această premiză că vom continua buna cooperare în diverse domenii, şi cred că este şi în interesul Marii Britanii de a asigura aceste drepturi, pentru că vorbim de cetăţeni, vorbim de persoane care contribuie, până la urmă, la dezvoltarea diverselor sectoare economice ale Marii Britanii. Deci, până la urmă, cred că este un interes reciproc în aceste domenii. Sigur, sunt foarte multe aspecte sensibile în ceea ce priveşte retragerea Marii Britanii, şi nu numai ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, sunt aspectele economice, situaţia Irlandei de Nord, backstop, cunoscut în termenii de negociere, deci, sunt foarte multe aspecte în discuţie, ele vor fi discutate de către toate statele membre, în încercarea de a identifica soluţii.

MEDIAFAX: Unde vor fi discutate aceste aspecte? Va fi o reuniune?

Luminiţa Odobescu: Vor fi discutate în primul rând, la nivelul ambasadorilor UE, vedem exact care sunt ultimele dezvoltări, se vor discuta, de asemenea, cu partenerii britanici, fiecare îşi va promova poziţiile naţionale în acest sens. Unitatea va fi, de asemenea, un cuvânt cheie, a fost întotdeauna, avem un acord de retragere, care a fost susţinut de statele membre, de cei 27, unde sunt, cum am spus, foarte bine detaliate, diversele aspecte de cooperare, de retragere, de fapt, a Marii Britanii, dar avem şi o declaraţie politică, care stabileşte pentru moment, termenii unei viitoare relaţii care este în continuare deschisă pentru a fi discutată.

MEDIAFAX: În opinia dumneavoastră, care ar fi cel mai avantajos portofoliu de comisar european pe care l-ar putea obţine acum România?

Luminiţa Odobescu: Portofoliile au fost, deja, prezentate de doamna prim-ministru, să vedem perioada următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici