Iohannis a discutat cu ministrul Apărării din Turcia despre securitatea din Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, aflat în vizită oficială în România. Cei doi au discutat şi situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.

215 afișări
Imaginea articolului Iohannis a discutat cu ministrul Apărării din Turcia despre securitatea din Marea Neagră

Sursa Foto - Klaus Iohannis, Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, aflat în vizită oficială în România, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte referitoare la Parteneriatul Strategic dintre România şi Turcia şi perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de securitate şi apărare, agenda NATO în contextul Summitului de la Madrid, precum şi situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.

„Preşedintele României a apreciat rezultatele foarte bune ale cooperării dintre ţara noastră şi Turcia în domeniul apărării în format bilateral, regional şi în cadru aliat, cu accent pe participarea în comun la exerciţii multinaţionale şi misiuni sub egidele NATO, UE, ONU şi OSCE. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit Turciei pentru contribuţia la măsurile de apărare şi descurajare de pe Flancul Estic şi la structurile aliate din România. În context, Preşedintele României a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri privind creşterea prezenţei aliate în ţara noastră şi pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv Grupul de Luptă de pe teritoriul României. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat cooperarea dintre ţara noastră şi Turcia pentru limitarea efectelor cauzate de criza energetică actuală”, conform comunicatului de presă.

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, preşedintele României a accentuat importanţa obţinerii unor rezultate substanţiale care să vizeze următorii ani şi care să constituie baza procesului de adaptare a Alianţei la noile provocări de securitate.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea ca Noul Concept Strategic să reflecte cu acurateţe noua realitate în planul securităţii şi să răspundă adecvat situaţiei grave de securitate create în regiunea Mării Negre, ca urmare a războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

„Referitor la criza de securitate din regiune, Preşedintele României a subliniat că invazia militară a Ucrainei de către Rusia reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii europene după cel de-al Doilea Război Mondial şi a condamnat ferm crimele comise de trupele ruse împotriva civililor, precum şi distrugerea masivă a zonelor locuite şi a infrastructurii civile. Preşedintele României a menţionat eforturile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în planurile politic, logistic şi umanitar, apreciind rolul Turciei de mediator şi eforturile acesteia de a aduce cele două părţi la masa negocierilor pentru găsirea unei soluţii diplomatice, în conformitate cu legile internaţionale. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa sprijinirii Republicii Moldova în plan politic şi economic, pentru gestionarea refugiaţilor ucraineni, dar şi în cazul unei eventuale noi crize energetice”, se menţionează în comunicat.

Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, a apreciat relaţiile de cooperare bilaterală cu România şi a reliefat interesul Turciei de a continua dezvoltarea şi diversificarea acestora pe toate palierele de activitate. Totodată, ministrul turc al Apărării a mulţumit ţării noastre pentru contribuţia deosebită la stabilitatea şi securitatea Flancului Estic şi a subliniat necesitatea cooperării la nivel regional, ca state aliate şi riverane la Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici